Friday, May 23, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 14 – Ha det hemma!

Okej, upp ur deppträsket igen, i alla fall för tillfället. Veckans uppmaning handlar om att planera och bygga upp ett litet förråd av sånt som alltid tar slut. För det är ju så, hur noga man än försöker planera sina inköp så är det alltid något som fattas och så måste man åka och handla även om man hade tänkt slippa det.

Det är kanske ingen katastrof att behöva åka och handla lite oplanerat, åtminstone inte om man bor hyfsat nära en butik så man slipper ta bilen. Men varje gång man går in i en butik så ökar risken att man köper något dumt. I alla fall jag! Ofta är det ju också vid sämsta möjliga tillfälle: det är sent på eftermiddagen, man har jobbat och är trött, man är lite småhungrig, man vet att det väntar hungriga barn och en lätt otålig sambo därhemma. Det är då man går på alla dumheter och köper nåt färdiglagat för att slippa tänka, lite godis för att man är hungrig, lite glass av tvivelaktigt kvalitet till ungarna "bara för att", en slaskig veckotidning bara för att man råkar få syn på den i kassakön... ja, ni vet! Man gör av med onödiga pengar och det ekologiska fotavtrycket växer till ett par 45:or eller nåt sånt.

Lösningen är förstås att ha ett litet (eller stort om man nu har plats) matförråd hemma. Torrvaror av olika slag, kryddor, hållbara rotfrukter, lite smått och gott i frysen, så att man alltid kan fixa ihop en måltid utan att behöva handla. Bor man (som vi) långt från affärer och har hyfsat med plats så kan man ha mat för flera veckor hemma, bor man smått och har nära till butik kan man i alla fall ha mat för några måltider hemma.

Det tar lite tid att bygga upp ett matförråd och framför allt att lära sig vad man ska fylla det med. Men när det börjar "sätta sig" så är det väldigt praktiskt att alltid ha mat hemma. En annan fördel är att man kan handla i lugn och ro med en någotsånär genomtänkt lista och kanske ta sig tid att åka till en bra affär med ett vettigt eko-sortiment. Vi storhandlar 1-2 ggr/månad och kompletterar med färskvaror dessemellan. Det fungerar inte perfekt, jag gör fortfarande en och annan "katastrofhandling", men det blir bättre på det hela taget. Vårt största problem är nog att komma ihåg att planera – ta fram ur frysen, lägga bönor i blöt och sånt.

Vad ska man ha i sitt förråd? Den första regeln är att bara ha sånt som man äter i vanliga fall. Det är ingen idé att köpa konstiga konserver och annat som man inte brukar äta. Den andra regeln är hållbar mat. Det är dumt att lita för mycket på sådant som måste förvaras i kyl och frys. Om strömmen går så riskerar man att förlora mängder av mat. Ibland är det svårt att klara sig utan frys, vi köper t.ex. mycket kött på en gång (hela/halva djur) på vintern och det hamnar förstås i frysen (vi har ett litet elaggregat för att hålla frysarna kalla när det blir strömavbrott). Men annars så försöker vi ta vara på mat utan att bli helt frysberoende.

I vårt matförråd finns följande saker (ungefär, jag har säkert glömt något):
Mjöl av olika slag till bröd, pannkakor etc. Kolla hållbarheten och använd det äldsta först.
Havregryn, mannagryn etc. till gröt. Gitter man inte laga något annat så kan man alltid koka gröt...
Socker, honung till smaksättning, bakning, konservering
Salt, ganska mycket. Inte bara till smaksättning utan också till konservering. Kött och grönsaker kan räddas ur en trasig frys genom insaltning.
Kryddor och kryddsåser av alla möjliga slag, egenodlat och köpt.
Pasta och ris, även om vi försöker minska på importmaten så är ris och pasta oslagbara snabbmåltider. Glöm inte grötriset! Risgrynsgröt piggar upp vilken trist vintermorgon som helst!
Konserverade tomater, färdigköpta eftersom vår egen tomatodling är nästintill obefintlig. Det finns KRAV-märkta tomatkonserver. Till pastasåser, grytor etc.
Matolja, raps och oliv för det mesta
Torkade ärter och bönor, egenodlat och köpt. Mungbönor att grodda ger färskt grönt året om.
Kakao, te, kaffe, örtte. Onödigt men gott. Örtteet kommer från den egna kryddgården.
Torrjäst och torrmjölk, ganska trista produkter egentligen, men de är räddningsplankor när det färska tar slut. Torrmjölk är inte roligt att dricka, men fungerar till t.ex. pannkakor.
Bakpulver När suget efter kakor eller scones sätter in...
Russin och annan torkad frukt Idealet vore att ha en massa egentorkat, men där är vi inte riktigt än. En liten burk med torkade blåbär är det enda just nu.
Torkad svamp Suverän smaksättare.
Rotfrukter och potatis efter säsong. Delar av året är det ju bara att gå ut i trädgården och hämta. Resten av året håller det sig hyfsat i vårt svala skafferi.
Lök av olika slag. Håller mycket länge om den förvaras torrt.
Frukt, färsk efter säsong. Såhär års är det inte mycket. Sommartid får färska bär ersätta fruktätandet.
Inkokt frukt
Sylt och saft egentillverkat
Inläggningar, ättiksgurka, rödbetor, pickles, chutney, surkål...
Grönsaker, svårt att ha i förråd. Stora delar av året finns det i trädgården, vi fryser och konserverar en del också. På sikt kommer vi nog att torka mera grönsaker.

I frysen finns det:
Kött, vi köper som sagt mycket på en gång när det är slakttid
Köttfärs, vi maler egen så långt det räcker
Korv, vi gör en del korv själva, men det räcker aldrig...
Smör, vissa butiker har KRAV-smör i 1 kg-paket. Vi delar upp dem och lägger i frysen. Margarin använder vi inte.
Grönsaker, ganska lite, jag tycker de flesta grönsaker blir rätt trista när man fryser in dem. Målet är något färskt från trädgården året om... kan bli verklighet när vi får växthuset på plats.

Resten är sånt som får handlas oftare: mjölkprodukter, jäst, ägg, färska grönsaker etc.

Läs mer om matförråd hos Sharon
Här är en sida för den verklige hardcore-förrådsbyggaren

1 comment:

Anonymous said...

Jo, det där med att ha ett smart matförråd skulle jag också behöva. Eftersom det ofta är maken som lagar och han inte är så där jättefantasifull blir det typ: pannkaka,raggmunk, falukorv, fiskbullar, blodkorv, fiskpanetter och så börjar vi om igen.....
Vill gärna tipsa om en kul sida som ICA gjort: http://qstream-down.qbrick.com/01961/vaxthus/ . Om du klickar dig runt lite finns möjlighet att kika in "restkokboken". Där finns bra listor på vad man kan ha hemma. Och man har ganska kul innan man hamnar där. Kolla bara introt!
Vänliga hälsingar: Vendela H. med bloggen: www.metrobloggen.se/argatankar