Saturday, May 03, 2008

Alla dessa projekt!


Det pågår ständiga projekt i trädgården. Somliga blir till och med avslutade :-)

Bor man i Boråstrakten så regnar det som bekant en del och dräneringen är en återkommande huvudvärk. Här ska nya rör ned i backen för att leda bort regnvatten. Morän på pinnmo - väldigt lagom kul! Många stenar blir det...


De upphöjda bäddarna är i huvudsak sådda och väntar på att få ett marktäcke med gräsklipp. Men det lägger vi på först när sådderna har kommit upp en bit så vi inte kväver något.

Gräsmattan krymper år från år. Jag håller på att binda ihop några spridda småplanteringar till ett större land. Tidningspappret och stenarna är första steget – kväva den underliggande grässvålen. De ska täckas med något (halm, gräsklipp?) och sedan ska jag plantera rosor och kryddväxter (och kanske något mer om jag hittar något kul). Slutligen ska nånsorts marktäckare (timjan?) växa mellan de större växterna. Ett projekt på lite längre sikt.

Utanför planteringen ska det bli en häck med olika sorters bärbuskar. Det blir samtidigt ett insynsskydd, eftersom vi annars har tomten rätt öppen mot vägen.


Av de uppgrävda stenarna från dräneringsschaktet bygger vi en liten terrassmur. Här är ett fuktigt parti av den blivande skogsträdgården där markytan behöver höjas en del, det är väldigt fuktigt. Vi anlägger en låg terrass och på den ska det växa fruktträd och bärbuskar.

Under halmen växer potatisen (hoppas jag!). Till höger i bild ska det så småningom växa squash, pumpor, kål och majs. Strax utanför bild ska vårt nyinköpta växthus stå, när vi nu får tid att gräva grund till det. Varmbänkarna får vädra sådana här varma dagar. I dem växer just nu sallad, morötter och kålplantor, de senare ska sen ut på friland.


Hästarna i bakgrunden är inte våra, men de förser oss med generöst med gödsel!


5 comments:

Anonymous said...

nääää dränerar ni nu igen? aptrist.

men odlingarna går finfint ser jag ju och pionerna har ju komit riktigt långt!

snart sitter ni där i lugn och ro och är alldeles självförsörjande;-)

heja!

/annan

gunilla said...

Vad vore livet utan alla dessa projekt? Tråkigt antagligen. Så fint ni bor!

Christina said...

annan - det är inte så farligt med dräneringen, bara lite komplettering till det vi gjorde första året. Fast frågan är om man kan sitta i lugn och ro och samtidigt vara självförsörjande :-)

gunilla - Ja vi bor jättefint, det var kärlek vid första ögonkastet när vi åkte och tittade på det här huset!

hippihäxan said...

Kul att se lite bilder från trädgården!

K said...

Ni har det fint! Trevligt med lite bilder.