Saturday, June 16, 2012

Fortsätt att så!

De flesta av oss pustar ut när den stora vårsådden är klar och börjar fundera på skörden i stället. Men det är nu det är dags att förbereda för det där som ska få växa när det blir plats ledig i landen. När den tidiga potatisen, sockerärterna, första omgången sallad etc. är skördad vill man ju inte stå där med tomma odlingsytor. Och det behöver man inte heller.

Det finns förstås flera sätt att få ut det mesta av trädgården. Enklast är kanske att röja av det gamla och så nya frön. Det fungerar bra med allt som växer snabbt, som sallad, rädisor, morötter och majrovor. Även rödbetor kan man så på sommaren, men de hinner kanske inte bli jättestora. Har man inget bladmögel att bekymra sig över så kan man prova att sätta ännu en omgång med tidig potatis. En del lyckas med att så en extra omgång med sockerärter - det har aldrig fungerat hos mig.

Om man vill så spenat och asiatiska blad så är det bäst att vänta till juli-augusti. De trivs bäst när dagarna börjar bli lite kortare igen, å andra sidan kan de växa tills det börjar frysa på riktigt till hösten.

En annan variant är att så fröer redan innan man har skördat. Det gäller förstås att man tajmar det hela så att det nysådda hinner bli precis lagom stort tills man ska skörda den första grödan och det är lite trixigt. Här sådde jag majrovor mellan vitlöksraderna för någon vecka sedan och den har precis börjat gro. Vitlöken skördar jag i juli och då får majrovorna plats att breda ut sig. Om det fungerar vet jag inte, här handlar det om experiment.

Sen kan man förodla så man har småplantor lagom att sätta ut när man skördat. Kålväxter är perfekta till detta. Grönkål och broccoli kan växa långt in på hösten och övervintrar med lite tur och skydd. Men tänk på att alla växter som sås och planteras som andra-gröda behöver lite extra gödning.

Det finns inte så mycket skrivet om detta för svenska förhållanden. Lena Israelsson skriver en del om det i sin bok Odla orientaliskt. Fröfirman Runåbergs har bra information också. En läsvärd bok som utgår brittiska förhållanden är How to grow winter vegetables av Charles Dowding. Hans råd bör man nog kunna prova i alla fall i södra Sverige. I övrigt får man testa sig fram.

Sent på hösten kan man så fröer som börjar gro tidigt på våren. Men det får bli ett annat inlägg.


No comments: