Jag är lite dålig på att uppdatera bloggen just nu. Det är mycket annat som ska göras och tänkas på, både privat och på jobbet. Men ett och annat inlägg per vecka ska det i alla fall bli.
Idag tänkte jag lite kort komma in på vad det faktiskt har blivit av sommarens odlande och insamlande. Vad hamnar egentligen på hyllorna i skafferi och matkällare?
Sylt och saft, förstås. Vi odlar vinbär (röda, svarta, vita), krusbär, hallon, jordgubbar, smultron och amerikanska blåbär. Rabarber hamnar också i syltgrytan och så gör vi saft av fläderblommor och älgört. Vi plockar också blåbär (uselt i år) och lingon i skogen. Det blir sylt som i alla fall räcker en bit in på våren.
Vi har också torkat rabarber, jordgubbar och svarta vinbär. Mycket gott som godis eller att blanda i brödpudding, müsli, eller vad man vill. En del rabarber och krusbär kokar jag in i sockerlag. Det blir vinterefterrätt tillsammans med lite grädde eller vaniljglass när man längtar efter sommaren mitt i vintermörkret.
Som jag skrivit om förut så hamnar en del av sommarens grönsaker i frysen, men eftersom torkning är årets experiment, så har vi provat att torka squash i år (gul och grön). Särskilt den gula blir väldigt god, nästan lite söt, att äta som den är i torkat skick. Ännu har jag inte prövat att använda den i maten, men det står några burkar och väntar på mig...
Torkar örter till te och kryddor gör vi förstås (mer om örtte i ett senare inlägg). Men jag har också torkat nässlor, att smula ned i bröddeg eller till te. Och så har vi plockat mängder av trattkantareller i år och torkat.
Vitkålen har blivit till surkål, men mitt försök att syra rivna rödbetor gick inte alls bra! Det blev en slemmig geggamojja som inte alls gick att äta :-( Diverse gröna blad blir till kimchi och det kan vi nästan göra hur mycket som helst av, så gott är det!
Bland burkarna med torkat finns också gråärter, bondbönor och borlottibönor (det senare mycket lite, men ändå). Bra och mättande mat att ha hemma, bara man kommer ihåg att lägga det i blöt...
Sommarens lökskörd ligger luftigt i papperskassar i skafferiet. Som vanligt satte vi alldeles för lite, så det kommer inte att räcka så länge till... Men det är roligt med egen lök, även om det är struntbilligt i butik. Framför allt schalottenlök gåt åt i stora mängder här hemma, den är mild och mycket smakrik.
Pumpor och vintersquash är världens enklaste mat att vinterförvara - man bara tvättar av dem, torkar noga och lägger dem på en hylla i rumstemperatur (eller lite svalare) och låter dem vara ifred. Man får titta till dem då och då, det händer att någon börjar mögla. Annars är det bara att äta upp dem vartefter man blir sugen.
Ja, vad är det mera? En hel del kvar i landen, förstås, rotfrukter och kål, framför allt. Vi täcker med halm innan tjälen går ned, så kan vi skörda hela vintern. Grönkål och broccoli har rådjuren gått hårt åt, men nu har vi täckt över dem och hoppas de kommer igen till våren med nya skott. Ett land med asiatiska blad (ffa pac choi) har de inte hittat än. De kan stå hela vintern och tål flera minusgrader. Eller så tar man in dem och gör kimchi!
Sist men inte minst – det egenkryddade brännvinet! Varje år (nästan i alla fall) gör vi brännvin med bäsk (bra mot orolig mage), johannesört (mot lindriga höstdepressioner), krusbär (väldigt gott), svarta vinbär (dito) och annat vi får lust att testa. I år har jag gjort ett fantastiskt hallonbrännvin, lite sötat och smaksatt med kanel. Mums!
En annan sak: Ibland får jag lust att samla recept och idéer kring att äta lokalt och ta vara på sin egen mat i en kokbok. Skulle det kunna vara något, tror ni?
7 comments:
En receptbok med recept som använder lokala ingredienser och tips är säkert mycket intressant!
De flesta som har självhushållarambitioner gör nog sin egen, jag tänkte göra en vegansk receptbok med lokala ingredienser (Skånska då) och ju fler desto bättre tycker jag, så att alla kan hitta en som stämmer med dem.
Använder ni älgörtssaften som huvudvärksmedicin och febernedsättande?
Vi dricker älgörtssaften utspädd som vanlig saft. Det är väldigt gott! Men man kanske skulle gör en mer koncentrerad variant som medicin. Eller tinktur?
Nästa år ska jag torka fläderblommor till febernedsättande te, det blev aldrig av i år.
hej! har följt din blogg ett tag, skulle själv gärna vilja självhushålla mer men det är ju ett långt steg att gå när man inte kan någonting...
det låter intressant med receptbok för lokala ingredienser, men något jag skulle köpa direkt är en starta-lätt-guide-för-självhushållare, en sådan som beskriver vad som är klokt att börja med, hur man odlar, vad man ska tänka på, det här med vintersådd, hur man förvarar... helt enkelt massor av sådant som du skriver om i din blogg!
Christina har ju givit en hel del bra tips redan, men ifall hon inte hinner skriva en snabbstartsguide, så rekommenderar jag "Handbok för köksträdgården" av Lena Israelsson, som innehåller mycket matnyttigt, både för den som precis börjat och även saker som är bra att veta längre fram.
Instämmer i jordefamns rekommendation!
Men en starta-lätt-guide, hmmm, kanske vore något. Utgå från blogginläggen, skriva om och fixa snygga bilder...
Nu blev jag sugen :-)
Låter jätteintressant, om du kan göra en som gör det enkelt. Det är avskräckande att ge sig på många av de där sakerna, eftersom det verkar så jobbigt. Hur lyckas du med att torka så att det blir bra?
precis, på något sätt lyckas du ju få det att kännas rätt så lätt och konkret på bloggen. lyckas du överföra det till bokform så skulle i alla fall jag köpa den :)
får kolla in jordefamns boktips så länge :)
Post a Comment