Jag tänkte försöka svara på några frågor från förra inlägget:
Miranda frågar om gödsling och övergödsling. Vi grundgödslar med stallgödsel, som vi har obegränsad tillgång till med flera hästgårdar som grannar. De är glada över att bli av med gödseln och vi tar tacksamt emot den. Brunnen hästgödsel kan man lägga på ganska stora mängder av, förutsatt att man har växande grödor som tar upp den. Ingen höstgödsling, alltså. På våren lägger vi på kompost och gödsel rakt av, sedan kan vi ge en extra dos om vi planterar eller sår en andra gröda som är näringskrävande, kål t.ex. På hösten får det mesta som inte äts upp stå kvar och vissna ned och det tillför ju också lite näring och organiskt material.
Under säsongen så övergödslar vi med gräsklipp. Även här har vi tillgång till grannarnas överflöd – killen i huset bredvid dumpar sitt gräsklipp hos oss. Vi har vår egen gräsmatta också, förstås, även om vi slarvar med att klippa den. Då och då klipper vi utan uppsamlare, så att gräsmattan får lite gödning.
Vi låter också grönsaksrens och -blast ligga kvar i landen, liksom en del ogräs som kan ligga och vissna ovanpå täckmaterialet.
Åsa frågar om hur och vad man ska börja med, om man nu vill börja odla. Förutsättningen är att båda jobbar och de har barn. Ungefär som vi alltså...
Det är jättesvårt att svara på, men ett enkelt råd är att börja med sådant som ni tycker är extra gott att äta färskt från landet. Det är ju ganska meningslöst att odla sånt som ingen är sugen på att äta, oavsett hur färskt och bra det är. Jag skulle föreslå de säkra korten potatis, jordgubbar, ärter och morötter. Potatis är extra bra om man vill ta upp nya land och kanske bekämpa ogräs samtidigt.
Välj en tidig potatissort, så slipper ni fundera på bladmögel och sånt. Räkna med att den är klar runt midsommar eller en bit in i juli. Köp minsta påsen med sättpotatis, läs på i nån lämplig handbok om hur man förgroddar och sånt, sätt i jorden, kupa när det behövs och gräv upp fantastiska knölar till sommaren att avnjuta med lite smör och salt! Man kan nästan inte misslyckas med potatis. Silla är en mycket god, tidig sort.
Jordgubbar: köp några plantor, sätt i jorden och plocka goda gubbar i juli. Täck med halm eller svart plast mellan plantorna (om man inte har mängder med mördarsniglar) så får man rena fina jordgubbar och slipper en hel del ogräs. Väljer man en äldre sort så kommer man att få en massa småplantor som revar sig till hösten. Dem kan man flytta till ett nytt jordgubbsland och odla ännu flera gubbar .-)
Morötter: välj en tidig sort här också (sommarmorötter). De blir skördeklara under sommaren och kan plockas vartefter man blir sugen. Och de bortgallrade minimorötterna är rena delikatessen. I samma rad som morötterna sår man några rädisfrön, så ser man var raden går och var man ska rensa. Morotsfrön tar tid på sig för att gro och det hinner komma en hel del ogräs under tiden... Rädisorna äter man upp, förstås. Mellan morotsraderna kan man peta ned några sättlökar, de trivs bra ihop.
Ärter, slutligen. Välj sockerärter, där man äter hela skidan, eller märgärter, som man spritar. Mycket gott och lättodlat. Höga sorter behöver något att klättra på. Ärter är bara att peta ned i jorden och sen växer de. Men fåglar gillar ärtgroddar, så det är klokt att täcka med fiberduk eller kanske halm den första tiden.
Squash och pumpor är lättodlade när de väl tagit sig, men kräver mycket plats och bör förodlas om man nu inte bor i Skåne. Det är alltså lite mera jobb, men väl värt det om man är förtjust i squash. En hel del vatten och gödsel vill de ha.
Hur stort ska man börja? Börja litet, så man hinner ha koll och lära sig. Vi började med två upphöjda bäddar (kanske 8-9 kvm vardera) och ett litet kryddland. Sen har det bara vuxit! Man kan också börja med några pallkragar. Att sätta några bärbuskar är ju aldrig fel heller.
Nu har ni ju gott om tid att planera - kolla runt på roliga fröbutiker på nätet, låna eller skaffa några bra böcker (allt av Lena Israelsson är bra, Åke Truedson är också ett säkert kort, i alla fall om man inte bor för långt norrut) och gå ut och planera i trädgården!
Ha det så kul!
7 comments:
Wow vilken blogg, jag bloggar själv för klimatet och har precis börjat odla på landet och kan inte vänta till våren då jag skall sätta potatis och ta hand om mina fruktträd, något som jag försöker läsa på om hur man gör på bästa sätt.
Hit kommer jag kika in oftare.
Kolla gärna in min blogg på www.ielftetimmen.blogspot.com
TACK för bra tips! Jag ska mentalt sätta igång odlandet redan nu...Kanske bra en kulen dag som denna!
stephan - välkommen hit :-)
åsa - det finns inget roligare än att planera trädgård under vintern. Sen blir det ändå inte som man tänkt sig, fast oftast bra andå :-)
Hej Christina!
Odlar du även växter för pollinerarna? Jag tycker det är lite spännande att försöka locka in mer insekter också. Jag har behållit lite nässlor och har planterat en del lavendel (humlorna älskar den!) Har du fler bra tips på pollinerar-blommor?
/Monica
Monica - jo, vi försöker tänka på pollinerarna. Vi har gott om olika sorters kryddväxter som är väldigt populära. Sen har vi en hel del blommor, mest perenner som drar till sig pollinerare. Gurkört självsår sig lite här och där och den älskas av bina. Fingerborgsblommor kommer upp spontant och humlorna gillar dem väldigt mycket.
Vi har också en hel del vilda blommor, eftersom en stor del av trädgården är nånslags "naturtomt". Där växer t.ex. nässlor, hundkäx och allt möjligt annat. Även om man kan tycka att det är ogräs, så är det bra att ha några sådana "vilda" platser på tomten. Det ger också övervintringsplatser för viktiga insekter.
Två stora sälgar ger gott om mat till vårtidiga humlor och bin, sånt är också bra att tänka på.
Härlig, inspirerande o tänkvärd blogg! Hittade hit när jag sökte på brödpudding. Frostade av frysen o hittade lite korvbröd som egentligen aldrig blir goda när de varit frysta. Det blir en del krutonger och brödpuddningen står i ugnen nu.
Har själv trädgård men har inte kommit så långt i mitt odlande ännu även om jag är uppvuxen med ett ekologiskt miljö och självhushållstänk så det följer med mig i mycket av det jag gör. Kommer definitivt tillbaks hit!
Christinas tips var att börja litet, en sisådär 7-8 kvadrat tror jag det stod..... Vi gjorde faktiskt precis tvärt om. Vi tog upp bortåt en 300 kvadrat omedelbart. Men då gick det ner lite drygt 50 kg sättpotatis också, och ett otal påsar med fröer. Men felet vi gjorde var att sätta allt på tok för tätt. Så nästa år tar vi väl upp ett par hundra kvadrat till. Men behåller samma mängd utsäde...
Post a Comment