Monday, September 08, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 27 – Diskmaskin eller handdisk?

På banan igen med gröna tips. Idag tänker jag inte komma med så många pekpinnar utan snarare mana till lite eget funderande. Hur diskar du och vad kostar det i energi och vatten?

Idag är ju diskmaskinen nästan standard i svenska hushåll och det framhålls ofta att man faktiskt sparar energi och vatten om man använder sin diskmaskin i stället för att handdiska. Riktigt så självklart är det förstås inte utan det finns ett antal olika saker att fundera kring.

* Diskmaskinen kan spara vatten och energi vid själva diskningen. Men hur mycket gick åt för att tillverka och transportera maskinen? Hur mycket energi kommer återvinningen av den uttjänta maskinen att kosta? Frågan är om diskmaskinen vinner vid en livscykelanalys som innefattar allt från råvaruutvinning till skrotning?

* Man kan jämföra maskinen med alla dess material med det som behövs till handdisken: en diskborste och en propp till avloppet. Är man riktigt ekoreko så diskar man såklart med en hemstickad disktrasa i ekobomull ;-) Ett alternativ är diskborstar där man bara byter ut huvudet när det behövs och slipper slänga hela borsten. Finns flera olika fabrikat.

* Maskindiskmedel är starka saker – handdiskmedel är mildare. Hur det är med miljöpåverkan vet jag faktiskt inte. Men diskar du för hand kan du använda väldigt lite diskmedel och i stället låta varmvatten och handkraft göra jobbet. Man behöver inte heller "spolglans" eller andra konstigheter när man handdiskar.

* Om man sköljer disken i en massa rinnande varmt vatten innan man sätter in den i maskinen så försvinner besparingen omgående.

* Om man handdiskar och sköljer i balja så kan man använda sköljvattnet att vattna med. Så neutraliserar man den större vattenåtgången.

* Diskmaskinen värmer vatten med el. Om du har varmvatten från ved eller pellets så ser energiåtgången annorlunda ut än för elvärmt vatten. Varmvatten från lokal ved är koldioxidneutralt, vilket inte varmvatten från el är.

* Om du har mycket äldre porslin och glas, kanske arvegods eller loppisfynd, så tål det oftast inte maskindisk. I så fall kanske det är lika klokt att strunta i maskindiskandet helt och hållet.

* Om du har diskmaskin: skölj inte av disken, diska bara fyllda maskiner och använd de energisparprogram som finns.

* Om du handdiskar: diska och skölj i ho/balja, minimera vatten- och diskmedelsanvändningen, diska direkt så du slipper blöta upp intorkad disk, återanvänd sköljvattnet.

För den som undrar: vi har ingen diskmaskin och planerar inte heller att skaffa någon. Vi handdiskar och försöker vara "ordentliga" (det slarvas förvisso ibland...). Å andra sidan har vi vatten från egen brunn och värmer det med pellets (ibland ved), så miljöbelastningen vad gäller vattnet är ganska måttlig. Det tar lite tid att handdiska, men vi jobbar på att lära upp barnen ;-)

Läs mera: OneGreenGeneration skriver om diskmaskiner.

5 comments:

Lium Sweden AB said...

Hej Christian!

Tack för en bra blogg. Jag hoppas att du mår mycket bra.

Det skulle vara en ära för mig om du har lust att komma på mitt CSR lucnhseminarium som jag har på FN dagen, den 24/10 med start klockan 12:00 i Stockholm. Du behöver såklart inte betala något. Anmäl dig gärna här anmalan@lium.com skriv koden 1010alex vilket innebär att du inte blir fakturerad. Jag kommer att publicera hela programmet här: www.metrobloggen.se/csr. Du får gärna maila till mig också om du vill: richard.lium@lium.com

Trevlig dag & kram

Rille

Lium Sweden AB said...

Det blev fel på ditt namn. Jag vet att du heter ChristiNa. Förlåt!

Marit Olanders said...

Jag har också funderat på diskmaskinens plats i en livscykelnanalys. Men det är väl åtgången av varmt vatten per diskad grej som är det stora abert? Inte kallvattnet till sköljning väl?
Kanske man ska ta in arbetstidsaspekter i analysen också. Vi är fem i familjen och när vår gamla diskmaskin pajade tog det en hel timme att diska undan för dagen. Gör den tidsåtgången att man har mindre tid över till något annat, och t ex tar bilen i stället för att cykla så står man inför ett nytt dilemma.

Vi är nu nere på en halv matsked maskindiskmedel till en stor maskin. Inget diskemdel alls funkade inte hos oss men allt över en halv matsked är för mycket.

Anonymous said...

När vår gamla diskmaskin gick sönder i vintras efter att ha lagats tidigare, så började vi diska för hand. Men ärligt talat tyckte jag att jag gjorde av med väldigt mycket varmvatten på en middagsdisk (2 vuxna och 4 barn). För att få det rent måste ju vattnet vara varmt. Vi höll ut med att handdiska i ca 2 månader, sedan köpte vi en ny energi- och vattensnål maskin. Tror att i vårt fall där både diskmaskin och varmvattenberedare går på el, så gör diskmaskinen ett effektivare jobb. Dessutom doserer vi bara en bråkdel så mycket maskindiskmedel som det står på paketet. 1 tsk är fullt tillräckligt.


Tack för tänkvärd läsning som alltid!

Förresten finns en award att hämta hem på min blogg!

hälsningar

Monica

Anonymous said...

Skaffar man en riktigt bra diskborste från DeLaval (http://www.granngarden.se/DeLaval/Diskborste-DeLaval-Vit-Blå/p/1015834_BASE) så behöver man inte byta ut den mer än vart 10-20 år. Det är ännu bättre än utbytbara huvuden... :)