Saturday, September 22, 2007

Två månader utan tvättmaskin

Låter det som ett skräckscenario? Faktiskt är det inte så hemskt som det kanske låter. Vår gamla tvättmaskin gick ju sönder för ett par månader sedan. Tanken var ju att försöka laga den och slippa köpa en ny, men det har hakat upp sig lite – lång historia som involverar en granne och dennes bekant och möjligheten att få hjälp med att svarva en metalldel! Hursomhelst så har vi tvättat för hand en tid nu och det fungerar mycket bättre än jag trodde. Till saken hör att sambon (också känd som Oppfinnarjocke) kom på att man kunde koppla borrmaskinen till trumman på tvättmaskinen och centrifugera på det sättet. Så vi slipper stå och vrida ur och försöka hänga dyblöt tvätt, vilket är en klar poäng!

Det intressanta är att det blir renare tvätt nu!! Uppenbarligen är tvättmaskiner inte så bra som man kunde tro, i alla fall inte vårt gamla skrälle. Såhär gör vi: Vittvätt, typ lakan o handdukar, får ligga i blöt i kallt vatten ett tag, om det är mycket smutsigt. Alla fläckar förbehandlas med tvättvål. Sedan: hett vatten + tvättmedel i en hink. Bearbeta tvätten med en såndär sugproppsmojäng som man rensar avlopp med (skonar händerna och är effektivare). Skölj i hinken eller i badkaret tre gånger. Klart!

Jag vet inte riktigt varför det blir renare, men det blir det. Kanske för att vi jobbar mer med tvätten, ta ur fläckar och så. Och för att sköljningen blir effektivare. Med tvättmaskin är det så lätt att bara slänga i en tvätt och köra den. Nu jobbar vi mycket mer med tvätten, men som sagt, det lönar sig.

Om vi sparar pengar vet jag inte, men jag skulle tro att vi sparar lite grann i alla fall. Vatten går ju åt i vilket fall som helst, kanske mera nu. Å andra sidan går det ingen el till att värma vatten eller till att köra maskinen. Får väl se hur nästa elräkning ser ut.

10 comments:

kattenihatten said...

du är min nya idol!

Fastän jag har tvättmaskin, så tornar tvättbergen hotfullt upp sig i tvättstugan.....jag "får åt nerverna" varenda gång jag går in där......

hur det skulle se ut utan tvättmaskinen vågar jag bara inte tänka på.....

Anonymous said...

tack för senast! HÄLSA ATT KAKAN VAR GOD!
glömde detdär med tvättmaskinen, som sagt här finns en över...

anna a

Christina said...

Har svårt att se mig som idol, kattenihatten ;-)) Är själv lite fascinerad över att det funkar - men då har vi ju inga blöjbarn längre. Och så tänker vi oss nog för en o annan gång innan saker hamnar i tvätten. Jag börjar bli fena på fläckurtagning :-), alltså i stället för att tvätta hela plagget.

I morgon ska jag byta alla sängkläder, det blir lite tvätt det...

Anna - jag ska vidarebefordra till bagaren att kakan var god! Jag har detdär med er tvättmaskin i åtanke, kan kanske vara en idé nu när värsta lersäsongen börjar - overaller och sånt Hu!!

hippihäxan said...

Ja verkligen imponerande att tvätta för hand.
Har själv en diskmaskin som håller på att lägga av. Så sen någon vecka tillbaka diskar jag förhand, det är ju inte lika jobbigt som att tvätta (tycker faktiskt än så länge att det är ganska avkopplande) men jag hoppas ju verkligen att man sparar lite el på kuppen. Om det är så så ska jag verkligen fundera över om vi behöver någon ny diskmaskin.

Christina said...

Jag har aldrig haft någon diskmaskin och saknar det inte heller. Är en såndär petmoster som vill ha disken diskad och helst undanplockad i skåp och lådor hela tiden (funkar dock inte alltid i praktiken...). Men inte ha lortig disk stående i maskinen, blää. Och så har vi en hel del porslin som ändå inte tål maskindisk.

Märker också på jobbet (där vi har en ganska ny maskin) att den inte diskar rent heller.

Vet inte om det blir billigare att handdiska, det beror väl på hur mycket vatten man gör av med och så. Men jag misstänker att man sparar en del! Och så slipper man starka maskindiskmedel också.

Ja, hjälp vad präktig man kan vara då ;-))

AnnaPanna said...

Jag gillar inte heller diskmaskin. Men när vi byggde nytt kök gav jag mig i striden mot majoriteten. Inte för att jag förstod varför de klagade, jag har ju alltid skött disken. Vår maskin är nu 2 år och inte sjutton blir det rent! Nä, jag kommer nog att börja handdiska i alla fall.. så får maskinen stå tills vi har gäster, för då fyller den ändå en viss funktion.

hippihäxan said...

Jag tror jag komme göra som Annapanna i fortsättningen, låta diskmaskinen stå tom tills man får gäster.
Efter våra två år med diskmaskin har jag aldrig funderat över att man kan vilja vara utan den, men den är ju verkligen inte bra och det är lite skönt att höra att fler är missnöjda med sina. Jag har verkligen börjat fundera på det här, och att man kan vara helt normal i huvet trots att man inte vill ha diskmaskin...
Hm , det blir nog ingen ny i det här huset.

Anna said...

Nu har jag smakat av din Bostongurka av squash, vilken succé! Den skulle du kunna bli rik på! (fast nu har jag ju lämnat ut receptet till så många så det är kanske svårt.... ;-)

Christina said...

Kul att du gillade bostonsquashen :-) Det är faktiskt ett himla bra sätt att använda de där övervuxna squasharna som bara plötsligt dyker upp... Lite billigara än att köpa bostongurka.

Alla sådana där inläggningar är förresten väldigt mycket billigare att göra själv, ofta godare oxå.

Anki said...

Intressant! Jag tror inte att jag skulle klara mig utan tvättmaskin men man skall aldrig säga aldrig. Vi kan ju alltid använda tvättstugani stället. Tack och lov har de börjat med galonisar på dagis nu, då kanske d ekan ha sina kläder en dag till ;-D