Saturday, June 04, 2011

Jag får inte läsa trädgårdsböcker...


... eller trädgårdstidningar eller nåt annat med ordet trädgård i! Det är alltid samma story. Någon köper ett hus med en gammal övervuxen trädgård, en trist grusplan eller en gammal leråker. Taskigt utgångsläge är en nödvändighet. Med hjälp av varsamma händer/en supersjysst granne med grävskopa/massor av hårt arbete har de förvandlat det trista utgångsläget till en blommande oas/fristad för stressade själar/japansk grusträdgård/ eller så har de 1437 olika exotiska arter som absolut inte kan växa just där, men gör det ändå på grund av ägarnas närmast övernaturliga förmågor.

De (nästan alltid ett trevligt heteropar i övre medelåldern) tillbringar all sin lediga tid i trädgården. Om de inte pillar dit ytterligare en exotisk art eller en specialimporterad engelsk ros så dricker de kaffe i skuggan av det uråldriga äppelträdet, tar ett glas vin på kvällen på den specialbyggda altanen (inget Byggmax här, inte) eller har fantastiska fester för alla sina hundra närmaste vänner.

Det är aldrig någonsin något ogräs någonstans (hur gör de - sprutar Roundup på alla gångar innan fotografen kommer??), inga bladlöss på rosorna, eventuella grönsaker växer i perfekta rader, gräsmattan består av gräs och inget annat. Mellan de omsorgsfullt utvalda växterna tittar små överraskningar fram i form av loppisfyndade antikviteter, blå glaskulor eller handgjorda fågelbad.

Jag tillbringar också nästan all min lediga tid i trädgården. Vad har jag? Ett halvvisset plommonträd och en mossmatta. Inga chica loppisfyndade trädgårdsprydnader, snarare en fotboll som nån unge sparkat in i grönsakslandet. Ogräs har jag väldigt gott om och nån altan har jag inte hunnit/gittat bygga. Eventuella trädgårdsfester får hålla till på den puckelpistliknande "gräs"mattan där stolarna välter om nån inte sitter på dem. För jag har ju inga varsamt vårdade, väl inoljade trädgårdsmöbler i vackert trä heller, Jag har skitiga plastmöbler från närmsta stormarknad. Hur i hela fridens namn kan vanliga dödliga ha sådana här fantastiska trädgårdar som man läser om??

Jag får verkligen inte läsa trädgårdsböcker...

7 comments:

Suresh said...

Jag läser bara science fiction. Människor som skriver och läser om sådant som kan inträffa i verkligheten saknar fantasi. Kanske din litteratur är trädgårds-science fiction?

Christina said...

Man kan nästan tro det ibland, ja :-) Kanske bättre att se det på det sättet!

Anonymous said...

Well, you know - wet dreams will never come true in Töllsjö! Du får nog helt enkelt byta grogrund eller fortsätta drömma dig bort till andra växtzoner...

Varken said...

HAHAHA, vilket underbart inlägg!

Jag känner igen mig. Inte i tidningstexterna alltså... Och det blir lite roligt ibland - jag älskar trädgård och pratar gärna trädgård, och så vill någon komma hem till mig och det första de möts av är ett förvuxet spaljépäronträd som ser ut som skit, och en rabatt full med knölklocka och, just det, misshandlad timjan.

hippihäxan said...

ha ha, du har kanske ett liv!!

Anonymous said...

Denna blogpost fick mig att tnka på detta: http://mirandashave.blogspot.com/2011/06/man-maste-inte-ha-det-tip-top-for-att.html
:D

Anonymous said...

Du kanske inte har OCD, grattis!!!