Sunday, August 26, 2007

Skördedags

Nu går nästan all ledig tid åt att ta vara på allt som växer i skogen och trädgården. I veckan som gått har vi plockat lingon och gjort sylt (några blåbär följde med hem också och ligger på tork), tagit in de flesta bondbönor, tagit in de sista gråärterna och lagt på tork och tagit hand om all squash som växer mycket snabbare än vad vi hinner med (som vanligt, man lär sig aldrig det där med squash...).

Av squashen har det hittills blivit pickles (som egentligen är som en chutney) och boston"gurka" – inläggningar som är ganska dyra att köpa men som blir snudd på gratis med egna råvaror.


Bostongurka av squash
1 stor squash (600–800g)
3 stora gula lökar
3 paprikor, helst röda
3–4 syrliga äpplen

Ättikslag:
4,5 dl vatten
1,5 dl ättika (24%)
2½ dl socker
1½ tsk salt
3 tsk senapsfrö

Blanda ingredienserna till lagen och koka upp den
Tärna alla grönsakerna smått (man kan hacka i matberedare, om man vill)
Lägg hacket i en kastrull och häll över lag så det knappt täcker
Låt småkoka 10 minuter
Häll upp den varma boston"gurkan" i heta burkar och sätt omedelbart på locket
Låt stå en vecka innan du smakar. Håller sig i flera månader i svalt utrymme

1 comment:

Anonymous said...

Åh vad gott det låter! Ska verkligen spara det receptet och odla squash nästa år!

Hittade hit från alternativ.nu

/Anna-Panna