Saturday, August 11, 2007

Potatis igen

Jag gnällde ju för ett tag sedan om våra problem med bladmögel och dålig potatisskörd. Nu läste jag häromdagen i GP att även de stora odlarna har problem. Potatisskörden väntas bli mycket sämre än vanligt i år eftersom det är så blött i marken att man inte kommer åt att bekämpa bladmöglet. Vi kommer att få importera potatis för att täcka behovet.

Det här är illavarslande eftersom en av effekterna av den globala uppvärmningen är just att det blir fuktigare i norra Europa. Potatisodling kan följaktligen bli svårare med tiden. Och potatis är ju onekligen ett av våra verkliga baslivsmedel, även om folk äter mer och mer ris och pasta – som till stora delar är importerat (allt ris, förstås, men också en hel del pasta).

Potatisens stora fördel är ju just att den är lättodlad i vårt klimat, och mer näringsrik än ris och pasta. Man skulle ju i stort sett kunna leva på bara potatis. Men vad ska vi äta i stället, om nu potatisodlingen blir problematisk i framtiden? Importerad mat är ju knappast ett alternativ, med tanke på bränsle- och koldioxidfrågan.

Vi kanske behöver föra in de gamla hederliga rotfrukterna i rampljuset igen. Åtminstone i vår trädgård har morötter, palsternackor, rödbetor, majrovor och kålrötter vuxit mycket bra, trots regn och kyla. Mer rödbetssoppa och rotmos på matsedeln framöver? Jag vet inte så mycket om näringsvärdet hos rotfrukter, men jag antar att det är minst lika bra som potatis. Goda är de ju också.

Ett gott recept på ugnsbakade rotfrukter:
Använd de rotfrukter du gillar och kommer över. Allt utom rödbetor går bra, de färgar av sig på allt. Jag brukar ta morötter, palsternackor, majrovor, gulbetor och kålrötter. Små hela lökar är också gott att ta med. Skär allt i ungefär lika stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form eller långpanna med lite raps- eller olivolja i botten. Krydda med salt och peppar och lägg i några hela timjankvistar.
Sätt i ugn, 225 grader. Det tar 30-45 minuter beroende på hur gamla och hårda rotfrukterna är. När de är nästan mjuka ringlar du över lite honung och pressar över lite citron. Låt det bli riktigt mjukt. Gott till revbensspjäll, rimmat fläsk, eller som vegetarisk rätt med nybakad bröd till.

5 comments:

hippihäxan said...

Apropå rödbetor är det inte alltid en nackdel att allt färgas rött, inte när man har småtjejer som är galna i rosa... Wow, tom. rosa mat...

Anonymous said...

vill du låna hem en tvättmaskin som vi har över?

anna

kattenihatten said...

här uppe har potatisen gått riktigt bra......fast allt annat har knappt kommit ur backen.

Jag tror också att man skulle kunna leva på bara potatis.....tills man dog av tristess då ;)

....det är tur att det finns andra rotfrukter också. Rödbetssoppa är en storfavorit hos oss, till och med barnen älskar det.

Fram för mera rotfrukter, det är överlevnadsmat! ....och sådanna där ungsstekta rotfrukter är farligt goda :P

Hannele said...

Tråkigt. Kålrot var viktig, innan potatisen blev känd.

Christina said...

Anna - jättetack för erbjudande, jag återkommer om vi inte får ordning på vår, men det verkar som om det fixar sig!

Nån som har fler smaskiga rotfruktsrecept, förresten?