Thursday, January 29, 2009

Köpa fröer – inte så lätt alla gånger

Multinationella utsädesföretag som Monsanto köper upp fler och fler patent på olika slags grönsaksfröer. Med tanke på deras aktiviteter med bekämpningsmedel och genmanipulation så vill jag inte ta i deras produkter med tång ens en gång. Och hela grejen med att man kan köpa patent på gamla sorter av utsäde är ju fullkomligt vansinnig – vad händer med den genbank av traditionella grönsaker och annat som borde vara en tillgång för alla? Inte minst för att möta problemen med klimatförändringen!

Jag har skrivit om detta i ett tidigare inlägg, så jag ska inte tjata om det igen. Men det är sorgligt, inte minst med tanke på att utbudet av fröer blir mindre och mindre för oss som försöker ha en Monsantofri zon i trädgården. Hos Runåbergs, som håller en bra linje vad gäller dessa frågor, är det betydligt fler sorter som har utgått än som har tillkommit. Trist!

Lösningen? Att ta vara på sitt eget utsäde, förstås! Här finns information i massor!

7 comments:

Ylva said...

Det är verkligen bedrövligt med jättarna inom livsmedelssektorn, vare sig det gäller gödkycklingar eller grödor som är anpassade till besprutningsmedel (round-up ready). Det sjukaste av allt när det gäller deras patent är ju att om man råkar få in deras gener i sitt eget utsäde pga pollinering så döms man för intrång!

Jag beställde förresten själv fröer från Runåbergs för första gången just igår. Flera av de fröer jag valde var utgående. Jag hoppas att jag är tillräckligt tidigt ute för att få lite av det sista, sedan blir det till att odla frön själv om jag trivs med grödan ;-)

Finns det inte typ "fröbytar-ringar" på nätet? (Jag är ny inom detta område...)

Christina said...

Jag brukar handla från Runåbergs och är bara nöjd. När det gäller fröbyten så kan du t.ex. kolla här:

http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=19300.0

Jordefamn said...

Om du är mycket intresserad av att bevara och utbyta intressanta fröer så finns Föreningen Sesam: www.foreningensesam.se

Leif Häggström said...

Vi satt med Runåbergskatalogen framme så sent som igår. Men redan i höstas skrev jag en komihåglista över vad jag då tänkte att vi skulle köpa. Får se om den lusten fortfarande finns där.

En sak har vi dock redan gjrt, vi har sett ut nya ytor att ta upp för nya odlingar.

Monsanto, jojo. Eller Novartis där en av mina vänner arbetat med genmodifiering av betor. Men han har precis pensionerats. Åker världen runt med Lennart Engstrand (naturmorgon, Botaniska i Lund) och kollar på intressanta växtlokaler.

Ylva said...

Nu har jag fått mina fröer från Runåbergs! Alla utom en blev den sort jag hade beställt, men bondbönan "Hangdown" som enligt hemsidan är den mest odlade bondbönan i Norden hade blivit ersatt... Nåja, då lär den väl i alla fall inte vara på utdöende.

www.urbangarden.se fröer frö chilifröer said...

Sorry för att jag utnyttjar kommentarsutrymmet. Jag har ingen annan möjlighet till att spread the word. Den som testar siten förlåter nog oförskämdheten :) Om du är intresserad av chili så kan du finna fröer på www.urbangarden.se . Butiken är inriktad på sällsynta chilifröer , nya spännande chili , särskilt chilipeppar från trinidad , karribien i allmänhet. 7 pot, jolokia, naga osv. Välkommen :) D, Urban Garden fröer www.urbangarden.se frön www.sustainableliving.nu

Anonymous said...

Om man ska köpa fröer nu så kan jag tipsa om www.frokungen.se där man nu får 10% rabatt om man anger kod nykund i kassan

mvh Sanna