Wednesday, January 17, 2007

Funderingar efter stormen

Jaha, vad bloggar man egentligen om en katastrofalt trist januaridag när det bara regnar och regnar och regnar... Vi har ju haft storm igen, denna gång klarade vi oss mer lindrigt undan, vi var bara strömlösa i två dagar (att jämföra med en vecka efter Gudrun). Bara något litet av våra träd föll, men grannens pampiga rönn har lagt sig tvärs över grönsakslandet - som tur är hade jag hunnit skörda de rotfrukter som stod kvar just där. Några björkar som står på sniskan efter Gudrun envisas med att stå kvar, vi hade faktiskt hoppats att de skulle falla. Nu får vi nog ta ned dem själva.

Strömlösheten klarade vi ganska smärtfritt denna gång. Vi hade värme, varmvatten, ljus och varm mat utan el! Alltihop med hjälp av ganska enkla lösningar och en liten bensindriven generator. Den fixar några lampor och klarar att hålla frysarna i gång ett par timmar åt gången, så inget börjar tina (kylskåpsmaten går ut i skafferiet, eller bilen). Dessemellan kan den driva vattenpumpen så man kan duscha, diska, spola toaletterna o tappa upp dricksvatten. Vi har en urgammal panna, som uppenbarligen kan eldas med lite vadsomhelst, den har haft en oljebrännare tidigare, nu har den en pelletsbrännare. Men vi kopplade bort brännaren och eldade med ved direkt i pannan, det går alldeles utmärkt (vi har fortfarande inte kopplat in pelletsbrännaren igen, veden är gratis...). Maten fixade vi på ett tvålågigt spritkök, egentligen avsett för båten, men det går uppenbarligen bra på land också. En vedspis står dock väääldigt högt på önskelistan.

Om man kunde driva generatorn på något mer miljövänligt än bensin så kunde man klara sig ganska långt utan elbolagens inblandning. Det är ändå fascinerande att man kan klara sig såpass bra utan ström. Funderingarna går kring solpanel, vindkraftverk... tänk om man kunde klara sig helt utan Det Stora Elbolaget! Skönt också med ett gammalt hus som inte har elberoendet inbyggt i sig. Tycker synd om alla som sitter i moderna villor och är helt hjälplösa när strömmen går!! Samtidigt undrar man ju lite över alla som inte ens FÖRSÖKER – det var några ljushuvuden som intervjuades på tv och på reporterns fråga om de förberett sig på något sätt inför ovädret svarade "nääää". Ibland undrar man...

2 comments:

Patrick said...

Prova att blanda E85 i den tomma generatortanken, och se om den startar. Börja bara med lite. Funkar det inte, blanda i mer bensin. Tänk på att en motor startar sämre på E85 när det är kallt.

Christina said...

Det har jag faktiskt inte tänkt på! Ska provas nästa gång strömmen går (det lär väl inte dröja så länge...)