Friday, February 12, 2010

Årets fröer

Sådärja, nu har årets beställning av grönsaksfröer gått iväg... det mesta i alla fall, det är alltid något man glömmer. Fast det känns avlägset att planera vårsådden när det ligger en halvmeter snö på landen.

Lite svårt med planeringen i år. Som det verkar kommer jag att vara borta hemifrån en hel del under våren och försommaren, så det får inte vara några ömtåliga saker som kräver daglig tillsyn. Och i år är vi ju mestadels bara tre som ska äta ur trädgården - det gäller att så sånt som åtminstone två av oss tycker är gott. Och så var det det här med yta och ork och sånt, hur mycket kommer jag att orka och hinna sköta om egentligen (vilket hänger samman med frågan om hur mycket jag kan övertala barnen att hjälpa till...).

I slutändan blev det mest säkra kort i år. Två sorters morötter, tidiga och sena (Early Nantes och London torg, både funkar i min lite leriga moränjord). Gula, röda och randiga betor, det är mest jag som gillar rödbetor, men jag får väl ge bort överskottet. Majrovor och kålrötter som ungarna gillar att woka.

Bondbönor är en favorit och efter att ha provat flera olika sorter har jag återgått till den beprövade Hangdown som är god och som funkar oavsett väder och vind. Rosenbönor, förstås, i år blir det Prizewinner som är jättegod och inte särskilt trådig jämfört med en del andra sorter. Spritärt Alderman, pålitlig och bra, och sockerärt Norli. Och så har jag eget utsäde av gråärter och blåärter.

Spetskål har jag kvar en oanvänd påse från i fjol, den sår jag och så lite broccoli och palmkål (kan man göra surkål av spetskålen, måntro?). Kål här är svårt, om inte småkrypen äter upp den så gör harar och rådjur det. Tror det blir kål i pallkragar i år, med hönsnät och fiberduk, så kanske det blir lite kål till oss i alla fall.

Squash: Yellow Crookneck som är en av de absolut godaste och Costata Romanesco, en gammal italiensk sort som jag inte odlat förut. Vintersquash Buttercup Burgess är den enda av alla jag provat som ger pålitlig skörd varje år. Och så beställde jag lite Golden Hubbard, bara för att testa nåt nytt. Pumpa: New England Pie, otestad här. Egentligen är det bara jag som gillar squash och pumpa, men det är så roligt att odla så jag gör det bara därför. Och som sagt, det går alltid att dela med sig!

Jag hittade en massa påsar med diverse sallad och annat bladgrönt från i fjol och förfjol. De borde vara fullt grobara fortfarande, så de får ett eget salladsland tillsammans med diverse rädisfrön som låg och drällde.

Det var väl det mesta. Tomater och annat pyssligt sår jag inte i år, det får bli köpta plantor. Men jag beställde en sorts friluftsgurka bara för att den verkar så mysko: Cristal Apple med runda gula frukter. Nu återstår bara att vänta på våren...

6 comments:

Varkenoch said...

Ååh, fröer! Sådd! Ååh! Jag är också i beställartagen, ska nog klicka iväg i helgen. Roligt att du tar upp sorterna också, det uppskattar jag! Själv har jag tungaste lerjord, väldigt masktät men också väldigt kompakt och svårjobbad. Tänkte hårdsatsa på pallkragar i år, för ryggens skull om inte annat.

Elins trädgård said...

Jag har morän, med allt från lera till stora stenar (gräver upp nya varje år), så allt funkar inte här. Men man lär sig med tiden.

Anonymous said...

Bondbönor är gott! Jag har provat ett flertal, både röda och gröna men återkommer alltid till Witkiem för att den är tålig (Hangdown blev genomlusig men inte något alls på Witkiem fast de stod bredvid varandra)och god.

När det gäller vintersquash har jag en Blue Hubbard kvar i köket som 1½ år gammal. Den ser fortfarande fin ut men jag ska låta den bli soppa nu i helgen. Så den verkar i allafall lagringsduglig.

maloppa said...

Har nu suttit halva förmiddagen och läst o läst din blogg och blivit så inspirerad. Tack för det! Älskar känslan att konsumera det jag själv producerat och satsar nästan allt krut på ätbara grödor i min trädgård i år. Har inte i närheten så stora odlingsarealer som du men potential finnes, värre med tid.... Lite sugen på att testa olika sorters bönor vilket jag inte gjort tidigare. Hit kommer jag igen för att inspireras...

Laila said...

Gillar också att du berättar om sorter - alltid kan man plocka upp något att testa. Vad är gråärter och blåärter? Hur får man tag på dem?

Odlar också mycket squash, förser hela storfamiljen och alla grannar. Favoritrecept: Skiva på längden eller tvären, ca 4 mm tjocka skivor, lägg i smord ugnspanna, häll på lite grädde, salta o peppra, in i ugnen på 200 grader tills det hela mjuknat och fått lite färg. Superenkelt och supergott! Till och med barnbarnen som inte äter squash i vanliga fall gillar denna rätt.

Veronika said...

Härifrån beställde jag förra året, det gick snabbt och dom var klart billigast av nätbutikerna
här hittar du fröer www.frokungen.se