Friday, July 07, 2006

Asklut

Anne frågade hur man gör asklut. Jag har sett en hel massa olika beskrivningar på det, en del rätt krångliga. En går ut på att man fyller en tunna med aska och vatten som sedan får sippra ut sakta nedtill. Jag kör en enklare metod. Ta 2 dl siktad aska från lövträd och blanda med 1 liter vatten. Större satser går såklart bra, det är proportionerna som är viktiga. Koka upp och låt sjuda ca 20 min. Låt det sedan stå så askan sjunker till botten. Häll av luten (jag brukar hälla den genom ett kaffefilter för att få den alldeles klar). Jag använder knappt 1 dl till en vanlig tvätt, men man får prova sig fram. Jag tror receptet kommer från ett gammalt nummer av tidningen Åter.

Det fungerar bra, tycker jag, det blir rent och luktar gott. (Fast å andra sidan hänger vi vår tvätt ute en stor del av året, så den luktar gott i alla fall.) Och så är det nästan gratis och utan en massa underliga tillsatser som finns i kommersiella tvättmedel. Extra viktigt för oss som har eget avlopp. Jag är ingen kemist, men såvitt jag kan förstå så bryts luten ned utan att lämna några farliga ämnen efter sig. I synnerhet i vår försurade del av landet gör lite lut knappast någon skada...

6 comments:

Anne said...

Tack för beskrivningen! Det blir till att prova!

Maria Flodén said...

Hej!
Går det inte med aska från barrträd, det är den ved vi har... varför ska det vara lövträaska?

Maria

Anonymous said...

jag undrar över barrträd oxå?

Christina said...

Alla beskrivningar jag har sett säger bestämt att det ska vara aska från lövträd, helst björk. Jag förmodar att barrträden innehåller ämnen som gör att de inte fungerar till lut. Men jag är ingen kemist och kan inte säga säkert.

T0mte said...
This comment has been removed by the author.
T0mte said...

Björken innehåller saponiner, vilket för växten är ett försvar mot svamp men fungerar som tvättmedel, högst halter av saponiner hittar man i björklöv och gullris. Detta gör att man kan skaka blad med vatten för att göra en tvättvätska, ½l rivna gullrisblad på 2l vatten,vilken späds till det dubbla. respektive ½-1l björklöv på 1-2l vatten vilken kan spädas 2-3gånger.
Saponiner är ett fiskgift, hur starkt det ska vara vet jag inte men att indiankulturer har använt det för fiske finns dokumenterat