Monday, April 13, 2020

Lägesrapport annandag påsk

Vårvintern i Västsverige var mild och regnig, rekordregn för februari till och med. Fortfarande är en del av trädgårdslanden alltför blöta för att jorden ska gå att bearbeta, men här och var har jag kommit igång.

Några av de upphöjda bäddarna. Här har jag börjat rensa ogräs och toppa med kompost och gödsel. 


Inomhus har jag chili, tomatplantor, paprika och kapkrusbär (mer om detta i ett annat inlägg nån gång framöver). I växthuset bor några övervintrade plantor av grönkål (Russian Red) och broccoli, som vi har börjat skörda av. Där finns också försådder av bondbönor, broccoli, rödkål och brysselkål. Man kan mycket väl så kål på friland, den är mycket köldtålig och brukar gro snällt, men med tanke på alla små och stora djur som formligen ÄLSKAR kålplantor är det bättre att förodla dem och sätta ut. Räkna med att en del plantor går åt till sniglar och jordloppar - så alltid lite extra!

Utomhus börjar jordtemperaturen så smått klättra över de ca 4 plusgrader som de flesta av de mer tåliga grönsakerna behöver för att gro och jag har sått en del i pallkragar och tunnor. Morot, palsternacka, majrova, spenat, sockerärter och rädisor är sådda, men ännu syns inget av dem. Groningen tar tid när man sår tidigt, men å andra sidan är sådden avklarad så det blir tid till annat sedan när det bli lite varmare och allt ska göras på en gång.

Jag sätter löken ganska tätt, det mesta av den kommer ändå att bli uppätet som färsklök under sommaren. Plockar man varannan lök så kan resten stå kvar och mogna till lagringslök.


En första omgång tidig potatis (Swift) är i jorden och likaså de första sättlökarna. Med fiberduk över brukar det fungera utmärkt.

Detta är årets mest ambitiösa projekt. Här hade vi för många år sedan ett tiotal upphöjda bäddar som jag senare lät växa igen pga bristande ork. Nu ska de röjas upp igen. Markduken har legat på ett år eller mera och det mesta av ogräset är kvävt. Men det är gott om kvickrotsrötter i marken som behöver rensas bort. En bädd i taget ...


I övrigt så knoppas det fint överallt och vitlöken växer till sig!



Den här vitlökssorten är den som hittills vuxit sig kraftigast. Ivan heter den.


No comments: