Sunday, May 13, 2012

Göra eget örtsalt

Plättlätt och gott. Gör såhär:


 Ta en näve färska örter. Jag använder en "bas" av libbsticka och lök i någon form - här gräslök och lite vitlöksblast. Till detta en eller flera andra örter. Den här gången blev det timjan och oregano. Några nässeltoppar slank med också. De ger inte så mycket smak, men vacker färg och lite mineraltillskott. Blanda inte för många olika sorter, då blir det bara något utslätat ointressant utan egen karaktär.


 Stoppa i mixer eller matberedare tillsammans med grovsalt. En näve salt till två nävar örter - ungefär.


 Kör till en grön smet. Det gör inget om det är lite struktur på den, allt behöver inte vara fullkomligt sönderdelat.


Lägg det hela på tork några dagar. När det är riktigt torrt smular jag ned det i en kryddkvarn och maler över maten. Kryddkvarnar brukar finnas på loppis för en tia eller så - man kan unna sig att ha flera stycken med olika sorters krydd- och saltblandningar.

No comments: