Sunday, September 28, 2008

En utmaning

Den här månaden har i stort sett alla ingående pengar gått rakt ut igen, mycket beroende på att vi fått köpa en ny vattenpump (den gamla brann, inget att göra) och laga den trasiga brännaren till pannan. Nu har vi vatten och värme men inga pengar.

Så vi har en alldeles egen utmaning den här månaden och det är att köpa så lite mat som möjligt. Vi ska först och främst äta från trädgården (så det blir mycket vegetariskt) men också utnyttja det vi har i förråd. Inte minst äta upp konstiga/bortglömda köttbitar i frysen, innan det är dags att bunkra upp med mer kött i vinter. Det är vid såna här tillfällen man är väldigt glad åt att man faktiskt har ett litet matförråd – läs mera här om att bygga upp ett sånt!

Vi kommer att köpa mjölkprodukter, ägg och lite mjöl (fast vi har en del sånt i förråd också) men inte så mycket mera. Får se hur det går, det kommer att krävas en hel del planerande. Visserligen äter vi redan nu mycket av vår egenproducerade mat, men när vi är trötta och stressade så blir det ändå en del färdigköpt (mamma scans köttbullar har räddat en och annan vardagkväll...).

Det kommer att bli mycket potatis och rotfrukter, baljväxter, köttgrytor på de där beniga bitarna som ligger längst in i frysen, hemlagad müsli till frukost, hemlagat äppelmos med mjölk till mellanmål, mycket hembakat bröd till maten o.s.v. Jag ska försöka rapportera lite hur det går.

Idag åt vi:
köttfärsbiffar (köttfärs från frysen)
potatismos (egen potatis)
squash/lök i ugnen
blandade kokta färska bönor
stekt svamp med en aning grädde på (en slatt som höll på att bli för gammal)

Alla grönsaker från trädgården, svampen från skogen häromkring.

(Vän av ordning, som tycker att vi är väldigt ansvarslösa som inte har pengar till mat, kan jag lugna med att vi har en del sparade bra-att-ha-pengar för såna här tillfällen – men vi vill inte använda dem förrän det är helt nödvändigt)

3 comments:

Anonymous said...

Jag tycker det är absolut roligast att laga mat när man måste fantisera ihop något av det lilla man har. DET är en utmaning och stolt blir man när man lyckas!

Skumme said...

Ja det där att rensa skafferi/kyl/frys och försöka laga mat utfrån det som trädgården ger är inte alltid det lättaste, men tillfället kan väl aldrig vara bättre än nu i dessa skördetider. Hänger gärna på utmaningen! I dag blev det potatis och fläskkött i någon slags gräddig pepparsås samt sallad på gurka och tomat, allt egenproducerat utom grädde och peppar, kompletterat med kokt och riven majrova samt rossosallad och senap från Wardins Gårdsprodukter (www.wardins.se) :-).

Anonymous said...

Man blir ju så nöjd och inspirerad när man klarar att leva på lite och så undrar man, varför gör vi inte alltid det. Så här års har 3 av våra 4 söner födelsedagar och det är alltid en jättestress att komma på bra grejer som inte är ny producerade och ju äldre de är ju dyrare ska det vara. Men tack och lov för tradera och blocket när man är allergisk mot att konsumera.
SoniaP