Wednesday, September 10, 2008

En bra dag!


En av de bästa sakerna med mitt jobb är att man får vara ute så mycket i skog och mark. Jag jobbar inte så mycket med stora utgrävningar utan mera med att hitta okända fornlämningar och att lokalisera och bedöma kulturmiljöer av diverse slag. Och då får man vara ute och gå väldigt mycket. Även om vi har kartor och flygbilder till hjälp så kan man aldrig riktigt förstå ett landskap om man inte "känner det i fötterna", letar upp de gamla stigarna och vägarna, följer dem till gamla gårdsplatser eller ut på utmarkerna. Först när man förstår hur människor förflyttat sig i ett gammalt landskap, kan man förstå något av deras villkor. Vi missar så lätt det när vi bara åker runt i bil – man märker inte topografin, man känner inte backarna, förstår inte var det var lätt eller svårt att ta sig fram.

Terräng och topografi sätter gränser som vi idag glatt sätter oss över med bilar, stora vägar som skär genom landskapet och flyglinjer som går rakt över det. Kanske missar vi något viktigt här när det gäller att förstå vår historia?

Igår var jag i alla fall ute och gick större delen av dagen i ett stort gammalt utmarksområde med skog, våtmarker och branta bergssidor. Här har människor jagat och fiskat, släppt kor och får på bete, samlat virke och ved och tillverkat träkol – det finns mängder med små gropar kvar i marken som har fungerat som ett slags små kolmilor. Det är fascinerande att gå i de gamla fotspåren, se de lämningar som finns kvar och försöka förstå hur man använde landskapet. Och väldigt avkopplande, även om det är jobb.

Lite svamp fick följa med hem (det finns faktiskt samband mellan vissa svampsorter och gamla kulturmarker) – gulkremlor, kantareller och några taggsvampar. De hamnade så småningom på en hemlagad pizza tillsammans med schalottenlök, tomatsås och mozarella. Gott!

6 comments:

Anonymous said...

Oj vad det låter gott!!

/Monica

Anonymous said...

Ditt jobb låter jätteintressant och som att det kan vara mycket roligt!

Anonymous said...

Förresten så får du nog snart lite blåärtor med posten, om jag kan hitta din adress bland fröpåsarna...
Det blev ingen jätteskörd, eftersom jag har mycket begränsade odlingsmöjligheter just nu, men ett par dussin skulle jag väl kunna skicka iväg! De växer jättebra och är så vackra med sina blå skidor!

Elins trädgård said...

jordefamn - jag ser fram emot blåärter! Hör av dig om du inte hittar min adress.

Cecilia M said...

skönt att höra att du är bättre! kul också att läsa när du skriver om ditt jobb. så klart och tydligt du målar upp en bild! det där kan du verkligen! :-)
kom hit snart igen och hälsa på!
kram cecilia

Elins trädgård said...

cecilia m - tack! Såklart vi kommer och hälsar på igen! Höstlovet, kanske?