Tuesday, January 15, 2008

Om matrester

Jag har sett siffror på hur mycket mat ett vanligt svenskt hushåll slänger årligen. Naturligtvis har jag tappat bort både siffror och länk, men det rör sig om väldigt mycket. Kan det ha varit 25% av allt vi köper hem som slutar som sopor?

En del hamnar naturligtvis i komposten och gör nytta där, men det är ett ganska dyrt och energislösande sätt att bygga upp sin kompost. Annat hamnar i biogasanläggningar och fjärrvärmeverk – men det också en ganska onödig väg för det som en gång var bra mat.

Crunchy Chicken har en utmaning som går ut på att minska matslöseriet. Hon siktar inte bara in sig på att vi köper och lagar en massa mat som sen inte blir uppäten, utan också på att många av oss (inklusive undertecknad!) faktiskt äter mer än vad vi egentligen behöver! Minska matslöseriet, minska energislöseriet och gå samtidigt ned i vikt. Inget dumt resonemang!!

Många har också glömt bort att man faktiskt kan laga god mat av matresterna. Det där var våra mormödrar bra på – de hade en uppsjö av olika varianter på "lådor", puddingar och diverse andra anrättningar där man gömde gamla rester. Allt var väl inte lika gott, men en del av det kan vi faktiskt ta upp idag igen. Fiskpudding med skirat smör, någon?

Vi bakar mycket och det blir ofta små trista brödkanter kvar när alla hugger in på det nybakade brödet och "glömmer" det gamla. Då blir det brödpudding. En riktig klassiker som man gör på ljust matbröd eller vetebröd. Det går bra med alla slags ljusa bröd, franskbröd, bondbröd, surdegsbröd, även rågsiktsbröd fungerar. Med gammalt saffransbröd från julen blir det en knallgul lyxbrödpudding :-)

Såhär gör vi:

Brödpudding
4–6 tjocka skivor gammalt bröd
russin (om man vill, eller annan torkad frukt)
2 ägg
2 dl mjölk
lite råsocker eller honung
kanel (om man vill)
några klickar smör

Skär brödet i tärningar. Varva det i en ugnsform med lite russin, råsocker eller honung och kanel (om man vill). Vispa ihop ägg och mjölk och häll över. Klicka lite smör och strö lite råsocker på toppen.

Sätt in i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader och grädda tills puddingen har "stannat" och ytan är brungul och frasig. Ät med någon god sylt!
(varför i kall ugn? jo, för att brödet sväller i mjölkblandningen medan ugnen värms upp och man spar dessutom lite energi).

5 comments:

Anonymous said...

Jag gör ströbröd av gamla brödkanter, har alltid en långpanna i ugnen där kanterna slinker ner och får torka i eftervärmen från annan matlagning. När allt är riktigt torrt mixar jag och siktar det. Använder mycket ströbröd i vegobiffar.

maloppa said...

Även jag spar kanter till ströbröd men några skivor kan jag nog spara till brödpudding. Måste testa det, det låter jättesmarrigt...
Blir så inspirerad av din blogg och försöker ta små steg mot ett bättre och hållbart leverne!

VimleAnna said...

Tihihi..och jag har grisar! Fast de får inte rester av animalisk mat, det blir matlåda till dagen efter. Men det låter jättegott, din brödpudding!

Ann-Christin said...

Jag älskar brödpudding fast helst skall det vara den dekadenta amrikanska med whiskeysås till! Vanlgitvis gör jag krutonger av våra brödkanter eftersom vi äter soppa till middag minst 1 gång i veckan.

Anonymous said...

Åh så gott det låter ! Det har jag haft lust att prova på länge . Trevlig blogg hittade deg på alternativ :)))