Saturday, January 21, 2012

Färglek

I väntan på våren kan man leka med ull och färger. Här har jag använt Färg Special från Färgkraft, en lättjobbad färg där man bara tillsätter ättika. Man kan färga i gryta på spisen eller i mikron.

På maximal färgstyrka i lite olika blandningar kan det bli som ovan.


Här har jag spunnit några av färgerna tvåtrådigt med en tråd där färgerna växlar och en som är enfärgad - orange i detta fall. Det är lite knepigt att få två- och tretrådiga garner att behålla färgvariationen så det inte bara blir grötigt, men ett sätt är att tvinna med en enfärgad tråd. En annan variant är Navajo-tvinning, där man får ett tretrådigt garn genom en sorts öglevirkning med långa öglor - sök på Navajo Plying på Youtube!


Lite blågröna nyanser - jag testade först att färga detta i mikron, men resultatet blev inte alls vad jag tänkte. Färgen drog på för snabbt och vissa delar blev kraftigt färgade medan andra förblev helt ofärgade. Inte alls snyggt. Men jag färgade över det hela med en svagt gulgrön nyans och vips blev det jättefint! Den här ullen spann jag entrådigt för att behålla de fina skiftningarna.


Rött, blågrönt och brunt, kan det bli något? (blev inte riktigt rätt färger på fotot...)


Såhär blev det, ett lite tjockare entrådigt garn med mest brunt och så lite inslag av rött och blågrönt (färgerna är varmare i verkligheten, jag får inte till detta med färgåtergivningen!)


3 comments:

Ladyintuitionstardust said...

Åh vilka härliga färger! Gillar speciellt de gröna nyanserna!! WOW:)

Gunilla said...

Underbart att jobba med färg nu när det mest är gråväder ute. Själv har jag testat färglådan jag fick av maken i julklapp idag. :)

Michael said...

Dessa båda filmer borde ALLA ta sig tid att se, och sedan fundera över vad som sker och hur vi kan påverka detta !


http://www.youtube.com/watch?v=EtW30pt_kYo&feature=channel&list=UL


http://www.youtube.com/watch?v=RZPsLkKOi8w