Thursday, December 31, 2009

Hålla varmt?

Tretton iskalla minusgrader ute. Hus från 40-talet med självdrag som enda ventilation - det går inte att täta för mycket utan att få dålig luft inomhus. Hur håller man varmt mitt i kallvintern?

Hur gjorde man före centralvärmens tid? Man kurade ihop sig i ett eller ett par uppvärmda rum och lät det vara kallt i övrigt och ungefär så gör vi här också. Teoretiskt sett har jag centralvärme, det står en gammal olje-numera pelletspanna i källaren och bränner pellets för glatta livet. Men pellets kostar pengar och att hålla hela huset på 20 grader skulle ruinera mig - för att inte tala om jobbet med att släpa in pelletssäckar. Alltså får man välja var värmen ska vara. Värma några rum, stänga av några helt och låta några bli lite halvvarma.

Gjorde lite temperaturmätningar igår för att se hur det funkar. Kök och vardagsrum håller runt +17 och det blir varmare om man lagar mat eller eldar i braskaminen. Ett avstängt, ouppvärmt rum på bottenvåningen höll +8 igår. Ouppvärmda, stängda gästtoan +11. Mitt sovrum en trappa upp +14 igårkväll, lite svalt, men med dubbla duntäcken (eller sällskap i sängen) går det bra. Barnen har duntäcken, filtar, lapptäcken och katter i sina sängar, de sover gott och klagar faktiskt inte! Jo, det fungerar. På dagarna är vi ändå mest i köket och vardagsrummet och just nu är vi fem personer här, bara det värmer ju upp en del.

Ett enkelt sätt att stoppa golv- och fönsterdrag utan att täta helt är förstås textilier. Mattor och gardiner, såklart, men man kan också t.ex. sy eller sticka långa "korvar" som man fyller med ull eller vad man nu har och lägga i fönsterbräden eller där det är golvdrag. Sen är det bara att ta bort när det blir varmare ute. Perfekt sätt att göra av med restgarner.

7 comments:

Kajsa Bergman Fällén said...

Min man tog just en gammal trasig fleecefilt och tätade en ventil med. Återvinning :-). Gott nytt år!

ylven said...

Här är ett direkt citat av mina barns farfarsfar, född 1903 som dog i våras:
Vi grabbar sov två och två. Vedspisen i köket värmde upp muren uppe i vår kammare. Det var ordentligt kallt på morgnarna.

Det är en del av en intervju med honom som finns upplagd på min blogg:

ylven said...

oups, gick visst inte så bra med länken, gör ett nytt försök.

ylvens blogg, intervju med Kalle på Hälla

Varkenoch said...

En rejäl filt som draperi framför varje dörr kan också vara bra. Och te! :)

Varkenoch said...

En rejäl filt som draperi framför varje dörr kan också vara bra. Och te! :)

Elins trädgård said...

@ylven: kul intervju!

Jo, filtar och draperier för fönster och dörrar är bra. Själv har jag lite svårt för tunga gardiner, jag vill ha in det lilla ljus som är såhär års. Funderar kring lösningar där man lätt kan dra för på kvällen och så öppna på dan.

Och så som sagt varmt te, varma kläder, långkalsonger och pulsvärmare när man sitter stilla :-)

görel said...

Smart med stickade ullkorvar! Har hur mycket garner som helst, så det är bara att sätta igång. Jag bor också i ett 40-talshus med pelletsuppvärmning, hittade hit via alternativ.nu och uppvärmningsforumet.

Jag tycker det är jätteskönt att kunna ha svalt, trivs bäst när det är 16-17 grader. Fördelen med att vara klimakteriekärring kanske? Mina döttrar ätr däremot väldigt frusna av sig, så när det är här måste jag brassa på lite extra.

Jag får snart min första 2-palleverans av pellets, bara att släpa in det kommer att hålla mig varm ett bra tag ...