Friday, May 30, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 15 – Ät upp ogräset


Drygt en fjärdedel in på det grönare året! Det blir onekligen en utmaning att hitta på sammanlagt 52 tips och idéer (tips tas gärna emot).


Så här års är ju det där med ogräs högaktuellt. Även om inget annat växer i trädgården så klarar sig alltid ogräset (vilket ju är en av anledningarna att det är just ogräs). Ett av de trevligare sätten att bekämpa dem är ju att äta upp dem, i synnerhet om man inte har höns eller kaniner som hjälper till med den detaljen.


Jag har inte de där riktigt djupa kunskaperna om att äta vilda växter, men vi har en del ogräs i trädgården som hamnar på matbordet då och då. Det finns naturligtvis oändligt många fler sorter som går att äta och det är något jag verkligen skulle vilja lära mig mer om. Nån gång när jag får tid.


Nässlor känner ju alla till. Vi äter dem som soppa, lägger i paj eller torkar för att smula ned i bröd.


Kirskål kan man använda i soppa och paj precis som nässlor. Passar också bra i ogräswok.


Vitplister liknar nässlor litegrann men bränns inte alls. Den kan användas som kirskål.


Ängssyra har fantastiskt goda lite citronsyrliga blad som påminner lite om harsyra. Vi använder den i sallad, men ta inte de största bladen. Man kan också odla trädgårdssyra om man vill ha en lite mer förädlad variant. Båda är goda.


Maskros kan användas till en massa saker. Blommorna till maskrossirap eller vin, roten till kaffesurrogat och bladen till sallad. De har en ganska besk smak som påminner lite om rucola. Använd de små späda bladen. Är man lite pyssligt lagd kan man bleka maskrosor genom att sätta en kruka e.d. över plantan så man får ljusare och mildare blad. Lite grövre blad passar i ogräswok.


Svinmålla har vi inte som ogräs, men jag är sugen på att odla den. En medeltida kulturväxt som används som spenat.


Ogräswok

1–2 portioner

Några rejäla nävar blad från olika ogräs

lite rapsolja

1–2 vitlöksklyftor, finhackade

1 liten bit färsk ingefära, riven

1–2 chilifrukter efter smak, hackade

lite salt

några droppar sesamolja


Hetta upp rapsoljan i woken och lägg i kryddorna. Woka någon minut. Lägg i de sköljda bladen och woka dem hastigt. De bränns lätt. Tag från värmen, droppa över sesamolja. Färdigt! Man kan droppa över lite citronsaft också, om man vill.

Servera med ris eller nudlar






Lite böcker att läsa:





5 comments:

Anonymous said...

nässlor i paj och i soppa? inget får mig.

ps. gå in på nils blog idag!!!!!!!

Anonymous said...

får =för jag skrev fel där

Jordefamn said...

Ja, det finns flera goda vilda växter.
*Svartkämpe är en oftast liten växt vars blad är godast på våren och kan ha lite smak av banan.
*Sommargyllen brukar också växa lite här och där och dess toppar kan skördas tidigt på våren innan den går i blom, och användas som broccoli.
*Det finns rödplister också, som brukar växa i trädgårdar ibland, men den är inte lika god som vitplistern.
*Svinmålla/praktmålla/andra får jag rätt mycket i min trädgård, men än så länge åker de bort. :P Har för lite trädgård för att odla dem, men på skolan har vi låtit några växa och där odlar vi också mjölmålla (=quinoa).

Ett tips för maskrosbladen - skär bort mittnerven på bladen så får du bort mycket av beskan!

Elins trädgård said...

Ja visst kan man väl odla quinoa? Det vill jag göra! Diskuterade det med några arbetskamrater som trodde jag var skvatt galen (det tror de väl iofs ändå ibland...)

Jordefamn said...

Javisst går det att odla quinoa i Sverige! Odling på Gotland har fått goda resultat, och vi odlar den här i Skåne. Dessutom odlas den i Canada, och sägs tåla fyra frosttillfällen på ner till -8 grader, så nog ska den kunna klara sig längre upp med.

Kanske bra att välja en sort som är anpassad till kort växtsäsong, men jag tror egentligen inte det behövs i södra Sverige åtminstone. Här är en länk till Mjölmålla (quinoa) hos Impecta: http://eline.impecta.se/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&$GUEST=A&wts.ACTION=loginguest&p=H

Här är en liten text om quinoa: http://www.alternativ.nu/users/skottsmala/quinoa.htm

Svinmållans frön kan också användas på samma sätt som mjölmållans, förresten, och ska tydligen även den innehålla alla essentiella aminosyror.

Tror jag ska testa att så quinoa hemma också nästa år, där växer ju så gott om svinmålla redan!

Skulle vara roligt om du kunde bjuda dina arbetskollegor på din egen hemmaodlade quinoa en dag! :)