Friday, June 09, 2006

Lönar det sig...

…att odla sina egna grönsaker när man kan köpa potatis, lök, morötter och en massa annat för några kronor kilot i mataffären? Det beror förstås på hur man räknar – jämför man med priset på KRAV-odlat grönt av prima kvalitet så lönar det sig. Likaså om man odlar sånt som är dyrt att köpa – sparris och sockerärter t.ex. Men den stora poängen med att odla själv är inte ekonomin. Det är friheten! Frihet från smaklösa grönsaker av tvivelaktig kvalitet. Frihet från att passa öppettider. Friheten att själv välja vad man vill ha och inte vara hänvisad till ett trist utbud av standardgrönt. Och när bensinen kostar 12 kr/l och man bor långt från närmsta samhälle – ja då är det en STOR poäng att kunna gå ut i trädgården och plocka in lite lök, potatis och kryddgrönt och laga en soppa. Eller olika slags rotfrukter till ett stort rotfruktsbak i ugnen. Eller färska sockerärter, rädisor, späda morötter med en kryddoljevinägrett till. Man har alltid mat hemma, även om man glömt eller inte orkat handla.

Fast det här konceptet bygger ju på att man kan planera så att man alltid har basvaror hemma. Mjöl så man kan baka ett gott bröd till sina grönsaker och sådär. Har man bott i stan i flera år har man en viss inlärningskurva när det gäller planering och förrådshandling...

Drömmen är att ha egna ägg – men dit har vi inte kommit ännu

Bondbönor och gråärter - gammaldags och goda! Och väldigt lättodlade :-) Sånt som stärker ens självförtroende som odlare.

Lök - lika lättodlat det. I år har vi satt rödlök, gul lök och schalottenlök.

Med ett eget potatisland har man alltid mat hemma... Men matjorden är så grund att det finns inte mycket att kupa upp. Ett tjockt täcke med gräsklipp får bli kupning i stället.

1 comment:

Jojje said...

Fin blogg du har. Jag gillar bilderna.
I och för sig så tror jag att du kan ladda ner bilder direkt från kameran, men jag gör alltid mina bilder 450 px breda och med 72 dpi i upplösning. Det går fortare att ladda upp.
Du kan ju kolla själv på min blogg.