Tuesday, June 06, 2006

För tre år sedan flyttade vi från stan till landet, till en by i Sjuhäradsbygden. Huset vi köpte byggdes en gång i tiden åt byns lärarinna - Elin. Alltså kallas det för "Elins", även om den officiella adressen är något helt annat. Med huset följde en stor trädgård, i stort sett bestående av en gräsmatta. Under åren här har viljan och lusten att göra något mer av trädgården vuxit sig allt starkare. Möjligheten att odla grönsaker, bär och frukt, fixa egen ved, kanske hålla höns och kaniner så småningom, byggs sakta men säkert upp till en vision om att odla så mycket som möjligt av vår egen mat, att leva ekologiskt, att minska på konsumtion och energiförbrukning och att inte behöva lönearbeta på heltid. Om det är möjligt vet vi inte ännu. Vi befinner oss på nybörjarstadiet i mångt och mycket. Men vi lär oss - och vill gärna förmedla lite av våra mer eller mindre lyckade experiment i trädgården.

Grönsakslandets upphöjda bäddar i vårsolen. Tomater på friland är ett av årets experiment.

En del av vårt behov av kryddväxter i en nyanlagd kryddspiral. Den skulle ha blivit lite högre, men vi fick inte riktigt till det...


Piplök och gräslök. Perenna grönsaker har sin givna plats i trädgården - grönt att äta redan tidigt på våren! Aklejorna i bakgrunden är självsådda - det växer aklejor överallt och de flesta får stå kvar där de väljer att finnas.

No comments: