Wednesday, June 20, 2012

Bönätare! :-(

Nåt äter mina bönplantor, knipsar av dem så det bara är stjälken kvar :-(( Detta något äter bara bönor, allt annat klarar sig. Jaha *surar*. Vad ska jag göra då, när jag har surat färdigt?

I ett annat land har morötter vägrat att gro, där växer mest bara ogräs och några gullökar som inte heller trivs. Bönutsädet är nästan slut, men jag har en påse kidneybönor i skafferiet. Rensa upp i dumma morotslandet och slänga dit några kidneybönor?  Rensa upp där bönätarna bor och så något annat? Blandad sallad med några sockerärter iblandade?


Stora bönlandet (som blev lilla bönlandet) skulle kunna rymma några rader blandade rotfrukter. Morötter, majrovor och kålrötter bör kunna bli hyfsat stora innan det är höst. 

Man hittar alltid lösningar. Men jag blir så arg och lessen när odlingarna inte vill sig. Även om vi inte är beroende alls av mina odlingar så är det en så speciell känsla att kunna föda sin familj på hemodlat. Att klara sig själv och inte behöva köpa en massa. Att veta att vi skulle kunna odla en hel del mat om något hände och mina inkomster helt plötsligt sjönk en massa. Men så kommer sådana här bakslag och så känns det så misslyckat alltihopa...

Tröst i eländet att vi har provsmakat de första pyttesmå potatisarna. Och de första smultronen. Och att det är massor med kart på bärbuskarna.

Fotnot: Kidneybönor ska gå utmärkt att odla i södra Sverige. Kolla här!

4 comments:

Jerker Nordlund said...

Sniglar!

Hur dödar man dem:

1) Med smärta?
2) utan smärta?

Hur får man dem att inte komma åt grönsakerna till att börja med?

Elins trädgård said...

Säg det... jag har inte så många (än iaf). Såna där snigelkorn, kanske? Eller så är det bara att plocka och döda :-P

Det finns en massa tips om hur man kan göra för att undvika dem och de går mest ut på eltrådar, grus/kalk och galler/nät som man sätter runt landen så inte sniglarna kommer in. Ett jäkla pyssel...

Frida said...

Samma historia här med både morötter och bönor. Tror jag har satt 5 omgångar med morötter utan resultat (gror men äts sen upp). Bönorna förgrodde jag tillslut, vilket funkade hyfsat. De små pinnarna har också börjat skjuta skott. Men jag hoppas det hinner bli något! Jag har ruccola mellan bönraderna. Hade tänkt att äta den, men det hänger klasar av sniglar på och jag låter den vara snigelmat och hoppas de ger f*n i bönorna nu.

David said...

jag har gott om kidneybönor till utsäde om någon är intresserad.
kontakta mig på www.postannelund.chilipeppar.com