Tuesday, June 07, 2011

Bondbönor + mållor = santDet växer ogräs bland mina bondbönor och det är precis som det ska vara. När jag började gräva ett trädgårdsland i den gamla åkermarken som inte varit odlad på flera decennier formligen exploderade det av mållor. Nu är mållan inte bara ett ogräs, den går jättebra att äta också. Det är en av alla de där växterna som man brukar säga "smakar som spenat" och det gör den väl egentligen inte - men den är väldigt god på sitt eget vis. Går att äta som sallad, men jag tycker den är godast tillagad (i en omelett, till exempel) eller syrad. Och till skillnad från spenaten växer den utan att jag behöver göra ett enda dugg åt den, utöver att röja undan överskottet. Den verkar inte störa bondbönorna heller, de växer så det knakar. Så de får fortsätta att växa tillsammans.


Bilden är lånad från den virtuella floran och där kan man läsa mer om målla!


3 comments:

Anonymous said...

Hallå Elin!

Jag har insett hur mycket kunskap det kan få plats i en blogg om odling om den uppdateras å så. Så vart jag tipsad om din och har tänkt att kika in ibland. Såg att du hade bondbönor och kanske kan lite om när och hur man skördar. Titta gärna in på min, eller våran. Jag skriver och vi odlar. Magnus och Emmeli heter vi. Väl mött!

Elins trädgård said...

Det är inte dags att skörda än på ett bra tag. Men om jag kommer ihåg det så kan jag skriva ett inlägg när jag skördar mina :-)

/Christina
(heter jag, Elins heter mitt hus)

Nillas Trädgård said...

Å sjutton... de där rackarna sliter jag upp så fort jag ser dem i rabatten.... Kanske dags att se dem som gratis sallad i stället... Tack för tipset!
Ha en fin dag!