Friday, February 29, 2008

Keynes barnbarn

Den kände ekonomen Keynes förutspådde på 1930-talet att produktionen skulle bli så effektiv att hans barnbarn bara skulle behöva arbeta några få timmar per dag för att tillfredsställa sina behov. Han hade rätt när det gäller produktionen. Men vi arbetar mer än någonsin, de flesta hushåll har två lönearbetande vuxna – och samtidigt står många helt utanför arbetsmarknaden.

Vi blir inte lyckligare, trots att vår materiella välfärd ständigt stiger. Mest lyckliga var vi på 1950-talet. Sedan har det stagnerat och fler och fler människor blir sjuka och stressade i ekorrhjulet med ständigt stigande krav på produktivitet i arbetet.

Stigande löner driver på en konsumtion av prylar och upplevelser. Det här stressar oss också, att hänga med i statusjakten, och därtill är den i de flesta fall skadlig för miljön. Vi kan inte öka produktionen av prylar utan att snabbt slå i det ekologiska taket – frågan är om vi inte har gjort det för länge sedan.

Om detta handlar boken Keynes barnbarn. En bättre framtid med arbete och välfärd av samhällsforskaren Christer Sanne. Han visar också på möjligheter att ta sig ur ekorrhjulet och den alltmer ökande konsumtionen. Minskad arbetstid är nyckeln i hans förslag – många skulle vilja arbeta mindre, även om lönen sjunker, men ser inga möjligheter att göra det i praktiken. Samhället bygger på att man arbetar 40 tim/vecka – eller inte alls! Deltidsalternativen är få och uppmuntras sällan.

Det är en intressant bok, mycket lättläst och en bra beskrivning av hur synen på välfärd, konsumtion och behov har förändrats över tiden. Läs den!

2 comments:

Anonymous said...

Tack för tipset!

Ann-Christin said...

Jag läste boken i somras och tyckte att den var väldigt bra.