Monday, December 25, 2006

Ut ur garderoben

När jag började den här bloggen var tanken att vara tämligen anonym. Nu har jag ändrat mig och lagt ut lite mer personlig info i profilen.

Bloggen heter fortfarande Elins trädgård, eftersom vårt ställe kallas Elins här i byn efter den första innehavaren, en lärarinna som flyttade in i början av 1940-talet. Hon var (enligt vad folk säger) trädgårdsintresserad och vi anar fortfarande spåren efter hennes trädgård här och där, även om det mesta utplånats av senare ägare som inte brytt sig så mycket om den.

Ett tag lekte vi med tanken att återskapa 40-talsträdgården, men det visade sig vara svårare än vad vi trodde. Det finns bara något enstaka foto, som inte säger så mycket, och frågar man folk så får man lite svävande och inte helt samstämmiga uppgifter (det är faktiskt tankeväckande hur mycket som glöms bort på 60 år och inte går att återuppliva). Så det projektet lades ned och vi satsar i stället på att skapa vår egen trädgård, med fokus på att odla mat, men också att ha vackra blommor att titta på. Vilket förmodligen var ungefär vad Elin tänkte sig också. Hon flyttade in här mitt under brinnande världskrig och med de matransoneringar som gällde så var matproduktion antagligen centralt!

Med tilltagande brist på olja och av allt att döma kraftigt stigande priser på transporter framöver (om vi inte SNABBT hittar ett riktigt bra alternativ till bensin/diesel) så lär maten bli bra mycket dyrare och en del varor blir nog helt enkelt väldigt svåra att få tag på. Då får vi återuppliva gamla kunskaper och lära oss att odla grönsaker och kött (höns och kaniner) i våra trädgårdar i stället för stora gräsmattor och prydnadsväxter.

No comments: