Saturday, November 25, 2006

Sent i november

Jag undrar om det någonsin regnat som det gör nu! Det går inte en dag utan regn och det som inte är översvämmat är så vattensjukt att det inte går att röra sig där. Att göra något i trädgården är inte att tänka på. Brysselkålen ruttnar i blötan och nånting har gått på persiljerötterna så de blir bruna och fula. Inte helt och hållet, men man får skära bort en hel del när man rensar. Palsternackor, grönkål och de sista purjolökarna är vad som bjuds nu.

Dessvärre har vi redan ätit upp all potatis, lök och morötter så det blir till att köpa. Det krävs uppenbarligen STORA ytor för att hålla en fyrapersonersfamilj med grönsaker året runt och jag undrar om vi egentligen har tid att odla så mycket som skulle behövas. Och det är svårt att bruka stora ytor rationellt för hand, men ska man börja köpa maskiner och annan utrustning - ja då blir det rättså dyra grönsaker. Plus miljöaspekten på att använda el och bensin! Drömmen om att vara i alla fall delvis självförsörjande är lite bleknad just nu.

Det är en svår balansgång mellan att vilja och orka och jag vet inte riktigt vad som är vettigt. Att jobba mindre är inte realistiskt just nu och frågan är hur mycket av sin fritid man vill lägga på odlingarna. För min egen del kan jag lägga åtskilligt med tid, men sen finns det ju en familj att ta hänsyn till också.

Vi ska i alla fall utöka landen nästa år, sedan får vi se vad vi orkar med. Jag har funderingar kring en skogsträdgård med gott om träd och buskar som ger bär och frukt och små gläntor där man kan odla perenna grönsaker mm. Nånting i den här stilen:

http://www.stiftelsenholma.org/skogstradgarden.htm

Och en del finns ju kvar i matkällaren: pumpor och vintersquash, en hel del sylt och marmelad, vinbärsmos, inkokta bönor, äppelmos och färdig äppelpajsfyllning, ättiksgurka och rödbetor, pickles av olika slag och egengjord bostongurka på squash. I frysen finns bönor, svamp, sockerärter och grönkål. Men den där "bulkmaten", det mättande som man kan bygga måltider kring, saknas. Alltså potatis och sådant. Större potatisland...

2 comments:

Anonymous said...

Hej!
Ja visst verkar det smart med en sån skogsträdgård. Man får kanske ändra sin kost lite bara eftersom det var lite ovanligare saker som växte där? Intressant länk. Fin blogg föresten!
/B.

Elins trädgård said...

Tack för komplimang till bloggen :-) Jo, problemet är ju att kombinera skogsträdgårdstanken med att odla mat i någon större skala. Vi har iofs plats till både-och, det är mer en fråga om att hinna/orka. Det finns ju perenna grönsaker, men inte så värst många. En hel del frukt, bär och kanske nötter borde man ju kunna klämma in. Men den där mättande maten, typ potatis och sånt, blir ju ett problem. Så det blir nog en liten skogsträdgård kombinerat med traditionella grönsaksland.

Eller så blir man frukterian ;-)

Får väl se hur det går, lovar att rapportera framöver!