Sunday, January 31, 2010

Djupfryst

Djupfryst, som sagt. Såhär kallt och såhär mycket snö har det nog aldrig varit under de snart sju år vi bott här. Jag skottar snö, bär in ved och pellets och tätar drag efter bästa förmåga. Inomhus ligger temperaturen runt 15 grader och det är ullunderställ, fleecetröjor, ullsockor och handledsvärmare som gäller.



Men Runåbergs frökatalog har kommit och med den sommardrömmarna. Allt vill jag ha! Morötter i rosa, gult, vitt och orange! Pumpor i massor! Bondbönor! Italienska borlottibönor som smälter som smör i munnen! Chili! Äggformade gurkor och krokig squash! Gula, randiga och röda betor. Och så vidare...



Ja, nångång smälter det väl så jag kan börja så. Nån gång...

Saturday, January 23, 2010

Lek med ullfärgning

En ledig helg och tid att pyssla med ull, garn och stickor. Jag färgade vit ull med Herdins Multifibre och helt avsiktligt lät jag färgningen bli lite ojämn så ullen skiftar mellan klarblått och nästan vitt. Sedan kardade jag ullen och försökte behålla lite av den ojämna färgen.



Därefter spann jag ullen och tvinnade till ett tvåtrådigt garn, som alltså skiftar i olika ljusblå till klarblå nyanser. Och började sticka en sjal med ett enkelt hålmönster och ränder i rätt och avigt.



Det är lite chansartat att färga så här, man kan inte styra processen fullt ut och det blir lite som det blir, men det är tjusningen med det hela. Att färga med syntetfärger är nytt för mig, växtfärgning har jag pysslat med tidigare, men detta är ju helt annorlunda. Det kommer nog lite fler färgningsexperiment här så småningom...

Sunday, January 17, 2010

Glad åt

Vänner som förstår vad man behöver när man är trött och lite ledsen och har dåligt med pengar. Som kommer med en kasse med älgkött och lammfärs. Gottgottgott. Ikväll blir det lammburgare med hembakade bröd. Lite egenodlad lök att skiva till finns det och antagligen nån paprika också. Senap och ketchup i förråd och ett fått vitkålshuvud blir sallad. Nästan lyxkäk :-)

Saturday, January 16, 2010

Mindre gnäll

Hoppsan, vad gnällig jag har varit här ett tag. Inget roligt ju. Ska försöka skriva om nåt kul i stället. Om jag får loss tummarna och lånar en kamera av ungarna så ska jag fota lite ull- och stickpyssel och lägg upp i stället. Snart.

Thursday, January 14, 2010

Dyra lampor

Man bosätter sig i Tjottahejti med totalavsaknad av kollektivtrafik (om det är något som kunde få mig att flytta härifrån, så är det just det). Man skuldsätter sig hos storkapitalet för att införskaffa en hyfsat ny bil för att kunna ta sig till jobbet. En som startar varje morgon oavsett väder, inte blir stammis hos verkstan och inte kräver alltför mycket mekar-kunskaper för att hålla rullande. Man är rättså nöjd ett tag.

Sen pajar en halvljuslampa. Och en till. Och man upptäcker att det GÅR INTE att byta lampor själv. Instruktionsboken har käcka teckningar som visar hur man ska göra - i teorin. I praktiken går det inte. Det är för trångt, allt sitter för hårt och inte ens mina små fruntimmershänder kommer åt ordentligt under huven.

Så man ringer verkstan och beklagar sig och en rask gosse säger att kom bara förbi, det ordnar vi på 20 minuter. Och det gör de och all heder åt dem. Men de tar 750 spänn för några minuters jobb och två glödlampor. Suck!! Dyraste lampor jag köpt nångång. Och hur i hela fridens namn kan man konstruera en bil där man inte kan göra sådana enkla grejer själv???

Idioti var bara förnamnet!!

Sunday, January 10, 2010

Kallt som...

... och avloppet till tvättmaskinen har frusit. Jättekul - inte. Hoppas det töar med värmefläkten jag satte dit. Idiotkonstruktion med en böj på röret där vattnet blir stående och fryser till. Annars klarar huset kylan rättså bra, men jag vill helst inte tänka på hur mycket ved och pellets som gått åt.


Och jag är deltidssjukskriven en månad till och undrar ganska ängsligt när pengarna från Försäkringskassan tänker dyka upp. Räknar med att det dröjer en smärre evighet. Är djupt och innerligt tacksam för att jag har en hel del mat i förråd, både egenodlat och inköpt. T.o.m. lite kött i frysen har jag. Ibland har man lite nytta av att vara orolig och ängslig och bunkra upp mjöl, konserverade tomater och pasta. Med egna rotfrukter, lök och potatis och några syltburkar kvar från i somras ska vi väl få nåt att äta även om pengarna dröjer. Hoppas jag.

Här är ett gammalt inlägg om matförråd

Friday, January 01, 2010

Nytt år

Ett gott sådant till alla läsare. Och inte ett endaste nyårslöfte. Alls. I år får det bli som det blir och orkas det som orkas.