Saturday, February 28, 2009

Det töar!

Större delen av trädgården är fortfarande täckt av snö. Men under rhododendronbuskarna i söderläge töar det snabbt och de första lökarna sticker upp. Det blir nog vår i år igen.


Det här krokus, den är lätt att känna igen.


Det här vet jag inte vad det är. Möjligen är det några små påskliljor som är lite tidigt ute.

Tuesday, February 24, 2009

För ordningens skull...


... bör jag väl tillägga att idén till mössan i det förra inlägget är hämtad från boken Sticka Nu. Jag hittade den bland bibliotekets nyförvärv och den innehåller allt möjligt trevligt, inte minst idéer som man kan utveckla vidare själv. Jag är sugen på att sticka en kjol efter deras grundmönster!
I boken finns också en utförligare beskrivning av mössan.

Monday, February 23, 2009

Konsten att göra en mössa

Man börjar med ett får. Har man inget får är det en fördel att ha fårägande vänner. Så kan man få vacker gråsvart ull (som dessvärre inte alls gör sig på foto...). Man kardar ullen (och önskar sig en kardmaskin).

Så spinner man ullen och tvinnar den till ett mjukt tvåtrådigt garn.


Man lägger upp ganska många maskor, som till en halsduk ungefär, och stickar rätstickning tills man har en remsa som räcker lagom runt huvudet. Hellre en aning för kort än för lång – den töjer sig. Det blir en snygg kant om man i ena sidan lyfter den första maskan på varje varv.


Remsan ska vara så bred att den går att vika dubbel.


Man syr ihop remsan till en ring och plockar upp maskor i ena kanten (den där man inte lyfte maskor). En maska i vartannat varv ungefär. Så stickar man resårstickning, eller något mönster man gillar, eller bara slätstickning tills man har en lagom hög mössa. Då minskar man på varje eller vartannat varv (beroende på om man vill ha en rund mössa eller en toppluva) ungefär var sjunde maska tills man bara har 8 maskor kvar på stickorna. Man snörper ihop toppen, fäster trådar...


... och beundrar sitt färdiga verk.



Slutligen sätter man mössan på en frusen vän som därmed blir varm och glad!

Friday, February 20, 2009

Läs en sprillans ny bok!

En när och kär vän skriver på en science fiction-roman. Den är så sprillans ny att den inte ens är färdig. Men du kan redan nu börja läsa - nya kapitel kommer hela tiden. Om du gillar boken så kan du rekommendera den till Bok-SM. Jag har gjort det!

Läs bok

Wednesday, February 18, 2009

Vårtecken II

Igår körde jag till och från jobbet utan att behöva slå på helljuset för första gången i år. Man får ta vara på de små glädjeämnena...

Sunday, February 15, 2009

Vårtecken

Världen må vara bottenfrusen men i soluppgången sjöng fåglar som tokiga. Jag hörde talgoxar och några andra som jag inte kunde identifiera. Det blir nog vår i år igen.

Friday, February 13, 2009

Utflykt till sjön


Idag var vi tillräckligt friska för en liten tur ned till sjön. Det var tyvärr inte mycket till skridskois, för mycket snö. Men det var mysigt att fika och leka i snön.


Svårt att tro att vi ska bada här om ett halvår...

Food Waste Reduction Challenge

Bloggvärlden är fylld av olika bloggares utmaningar om ditten och datten. En av de klokare kommer från Crunchy Chicken och handlar helt enkelt om att inte slänga mat! Utmaningen är enkel: minska så mycket som möjligt på den mat som hamnar i soporna eller i komposten. Det här gäller förstås inte sånt som man rensar bort, skal och sånt, utan riktig mat, som egentligen skulle ätas upp.

Vi är ganska bra på att ta vara på matrester och undvika slöseri, men visst slängs det mat i onödan här också. Så nu fick jag en kick att tänka till lite extra!

Här är ett gammalt inlägg om att ta vara på rester!

Thursday, February 12, 2009

Nätbutiker jag gillar

Nu har jag lagt upp en ny länklista. Jag tänkte lista nätbutiker där jag brukar handla, som har ett bra sortiment, bra service och kloka värderingar. De stora drakarna, som Amazon etc, tar jag inte med, utan tanken är att puffa lite för mindre företag som kanske inte alla känner till.

Det blev fyra butiker till att börja med. Runåbergs fröer är huvudleverantör för mina grönsaksfröer. De har intressanta, ofta äldre sorter, förökar själva sina fröer och har en sund inställning till detta med EU-sortlistor och GMO-utsäde. Snabb service och ett extra plus för en ovanligt lättnavigerad webbsida.

Hos Minimundus har jag framför allt handlat strumpor och underställ i härliga varma ullkvaliteter till både mig själv och barnen. Men de har annat trevligt i sortimentet också, som tvålar, rengöringsprodukter och diverse mamma-barn-pryttlar.

Garnkorgen har ett rejält sortiment av fina garner av de mest skilda slag. Här handlar jag framför allt självrandiga strumpgarner i olika kvaliteter, men det finns massor av annat, t.ex. de fina Visjögarnerna. Snabb service!

Hos Tvåleriet köper jag tvättnötter. Men här finns också tvålar, krämer och eteriska oljor. Jag gör egna tvålar och hudkrämer, men Tvåleriets produkter uppskattas bland vänner och bekanta som inte tillverkar eget. Snabb service här också.

Tipsa mig gärna om andra bra småbutiker på nätet! Dock kommer jag inte att lägga ut någon butik som jag inte själv testat.

Wednesday, February 11, 2009

Vinter



Familjen är fortfarande sjuk och det är mest vila och vänta på att alla blir feberfria och hostar färdigt som gäller. Det blir inte så många knop gjorda och lådan med fjolårets fröer står fortfarande och väntar på sortering. Svårt att tänka på trädgårdsplanering när trädgården är full av vinter!

De gula hallonen remonterar och ibland blir det några som hinner mogna på hösten. Men de flesta blir inte mer än kart innan frosten tar dem.


Vinterhungriga rådjur gillar grönkål. De hann knapra i sig det mesta innan jag kom på att jag skulle sätta galler över den. Med lite tur kommer den tillbaka till våren. Så får den växa ett tag så vi kan plocka de första skotten. Sen kan jag ha någon sommarsådd där i stället. Försådda bönor som jag kan plantera ut när kålen ger upp, kanske?

Barnen har inget emot snön i alla fall.

Thursday, February 05, 2009

Sjuk familj och trädgårdsplanering

Vi har fått nånsorts rejäl förkylning med hög feber som vandrar runt i familjen, så det har inte blivit så mycket gjort på hemmafronten den senaste veckan. Jag hade tänkt gå igenom alla fröpåsar från ifjol och se vad som behöver kompletteras, men det har jag helt enkelt inte orkat. Man kan ju tycka att det är gott om tid med sånt, men en del saker behöver försås snart för att hinna bli något till sommaren. Chili, t.ex. ska i jorden vilken dag som helst. Jag ska så en gul chili som heter Sarit Gat, som ger mycket goda, fruktiga chili som är precis lagom starka.Så tänkte jag beställa en ny sort från Runåbergs som heter Hot Lemon bara för att beskrivningen låter trevlig! Och kanske någon mer sort också.

Aubergine ska också sås i god tid, jag försökte i fjol men alla småplantor dog. Nytt försök i år! Och så ska jag så några tidiga tomater och hoppas på att jag får växthuset klart i tid så de kan flytta in där. Frilandstomaterna är ingen idé att så förrän senare.

I år får jag tänka om lite med trädgården eftersom vi bara bli tre som ska äta ur den. Mer fokus på sånt som barnen verkligen gillar och mindre på sånt som bara jag äter. Mycket lök (det sätter vi alltid för lite av), massor av morötter men lite mindre av andra rotfrukter. Mycket broccoli, som ju också är lätt att spara i frysen (jodå, barnen äter broccoli). Mycket vitkål, eftersom det gick så bra att göra surkål i fjol. Och så vidare. Men det gäller att planera nu, sen när det väl är dags att börja så och sätta har man inte tid att tänka efter vad, var och hur mycket.

Orkar jag så ska jag göra varmbänkar i år igen. Men det är lite för tidigt ännu.

Tuesday, February 03, 2009

Det bidde en blogg till!

Födslovåndorna är över! Det blev en arkeologiblogg, trots allt. Titta in till Arkeologisk vardag och kolla. Sprillans nytt, inte så mycket att läsa än, men det kommer.

Sunday, February 01, 2009

Kul med ull, men...

... hur ska man hinna? Jag har en kofta till mig själv på gång, vantar till barnen och en beställning på strumpor/benvärmare. Så har jag lovat att sticka en svart mössa till en vän i utbyte mot honung (sjysst byte, tycker jag) och jag har en jättevacker gråsvart gotlandsull som skulle passa perfekt till det. Den ska bara kardas och spinnas och tvinnas först...

Och en likaledes jättevacker melerad nougatbrun/brun/vit ull att karda och spinna och så ytterligare några kassar med vit och grå ull. Det är så himla kul att pyssla med ull och jag har alldeles för lite tid. Vad gör man?