Sunday, June 29, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 19 – Städa lagom!

Jag är inte mycket till städtant; jag gillar väldigt mycket att ha det rent och fint omkring mig, men jag tycker väldigt illa om att städa! Dessvärre är resten av familjen tämligen ointresserade av hur det ser ut härhemma, så då och då blir det ändå jag som beslutar om städdagar och skäller på folk för att de sprider sina grejer omkring sig och "glömmer" att torka upp kladd.

Men även om det är trevligt att ha det någotsånär rent och fint omkring så finns det egentligen ingen anledning att lägga mängder av tid på städning. Ett visst mått av smuts ger immunförsvaret något att jobba med och minskar allergirisken hos barn. Och eftersom städning ofta innefattar en hel del starka kemikalier och elektriska prylar (dammsugare) så är det skäl nog att ta det lite lugnt.

Man kan t.ex. fundera på vad man tycker är viktigast att ha rent och koncentrera sig på det. Jag kan leva med en och annan dammråtta under soffan men jag vill ha rena, tomma bord och andra ytor utan kladd. När soffbordet är belamrat med legobitar, serietidningar, böcker, tomma tekoppar och äppelskrottar får jag hysteriska anfall och skäller på folk (stickningar, kardflor, trädgårdsböcker och liknande är däremot pågående projekt och inte skräp :-)). I badrum och kök vill jag också ha rent och undanplockat så man lätt kan torka av ytor. Däremot tar jag ganska lätt på hur det ser ut i barnens rum, det är mest deras eget problem.

Och så tycker jag om att ha det hyfsat rent när det kommer besök. Det är väldigt bra att folk kommer och hälsar på ibland, utöver att det är trevligt i största allmänhet så är det en bra anledning att städa ordentligt :-))

Hur städar man då hyfsat miljövänligt? Vi har en såndär superdammsugare som inte bara dammsuger utan också rengör mattor och madrasser, skurar golv och en hel massa annat. Den drar faktiskt mindre el än en vanlig dammsugare och vi använder den då och då för att rengöra rejält. Vardagsstädningen försöker vi däremot fixa utan el. Golven sopas och våtmoppas när det behövs. Vi har en mopp som rengör bra med bara vatten, är det jättesmutsigt tar vi lite såpa. Damma med dammvippa fungerar jättebra, den binder dammet med statisk elektricitet och behöver bara skakas ut utomhus.

Köksbänkar, skåpluckor, handfat, badkar och liknande ytor tar vi med mirakeltrasor som fungerar helt utan rengöringsmedel. Är det väldigt smutsigt använder vi skrubbsvamp och lite såpa. Såpa använder vi också till toaletterna.

Fönsterputning slarvar vi rejält med, men nångång emellanåt blir det trots allt gjort. Diskmedel eller T-sprit fungerar bra, tvätta med trasa, dra av med fönsterskrapa. Man kan efterputsa med speciella mirakeltrasor för fönster, om man vill. Det blir jättefint! (man kan också blanka kranar etc. med sådana trasor, det blir fint och ser väldigt städat ut!).

Vi använder nog vanligt diskmedel eller såpa till nästan all städning. Jag har en flaska Klorin stående, som används kanske en gång om året eller så för att desinficera toaletter m.m. när familjen har magsjuka (sjukhussprit vore bättre, men det får man väl inte tag på?). Annars ska man vara väldigt försiktig med bakteriedödande rengöringsmedel! De flesta bakterier i våra hem är inte ett dugg farliga, men om man sprider en massa antibakteriella medel omkring sig så riskerar man att skapa resistens hos sjukdomsframkallande bakterier. Det vi använder i våra hem stannar ju inte där – förr eller senare hamnar saker och ting i grundvattnet eller på andra olämpliga ställen.

Städskåpet är den perfekta slutstationen för gamla lakan och t-shirtar som inte går att använda längre. Klipp/riv i lagom bitar och använd till städtrasor. Och som sagt – städa lagom, det finns mycket viktigare saker att lägga sin energi på! Om man nu inte verkligen gillar att städa, det lär finnas folk som gör det :-)

Friday, June 27, 2008

Dagens skörd och mat

Idag har jag plockat in lite lök, en gallrad majrova och en pytteliten gallrad kålrot. Tillsammans med morötter, chili, vitlök och ingefära blir det en wok att äta med nudlar till. Veg.mat passar bra idag, vi var i stan och storhandlade och åt lunch på McDonalds – nu krävs det en hel del botgöring för att motverka den utsvävningen :-)

Ja, några jordgubbar blir det väl också idag. Vi plockar lite varje dag för att hålla jämna steg med sniglar och fåglar. Det vi inte äter upp delar jag i halvor och torkar. Godis!!

Bloggtips

Fler och fler vänner och bekanta börjar blogga. Kul! Idag tipsar jag om Mirandas have, en blogg om föräldraskap, barn, miljö och odling.

Have är trädgård på skånska (och danska), ifall någon undrade :-)

Thursday, June 26, 2008

Dagens skörd

Några potatisar, de första morötterna, lök, massor av sallad, jordgubbar. Nu kan man snart göra hela måltider av det som växer i trädgården.

Nästan inget är så kul som att laga mat av den egna skörden :-) Det är en väldigt speciell känsla av trygghet och tillfredsställelse att kunna fixa familjens mat utan att vara beroende av stigande matpriser och trist utbud i butikerna. Och gott är det också!

Idag blev det en matig sallad av skörden + lite fetaost och en örtvinägrett. Jättegott! Snart kan vi börja plocka de första majrovorna och woka, lite rejälare potatiskok, rödbetor att koka och äta med getost, sockerärter som godis direkt från landet...

Wednesday, June 25, 2008

Bönor och gurkor

Hur går det med bönor och gurkor på friland i det här konstiga vädret? Vi sådde en bit in i maj, först var det snustorrt, sen kom regnet och kylan. Gurk- och bönväxter är känsliga typer som inte vill frysa, men gärna ha gott om vatten.

Av gurkfröna grodde 2–3 stycken och 1 (!) gurkplanta överlevde och står och tynar bort. Borlottibönorna grodde fint, rosenbönorna är på väg lite tveksamt nu (men de brukar klara kallt väder ganska hyfsat), men varken vaxbönor eller gröna bönor har grott. Inte ett enda frö!!

Så nu ger jag upp frilandsförsöken. Idag har jag sått om gurkor, vaxbönor och gröna buskbönor i pallkragar med glas över. Lite större chans att få någon skörd... Man kan ju så inomhus och plantera ut, jag har försökt det tidigare men jag tycker det är svårt att få plantorna att ta sig när de kommer ut. Då går det bättre för dem som lyckas gro direkt på friland. Fast det kräver ju hyfsat väder.

Det är förresten svårt att hitta pallkragar, det är uppenbart att pallkragsodlingen har slagit igenom på bred front. Jag fick med mig de två sista från en butik i Alingsås, där vi brukar köpa begagnade såna – hade egentligen tänkt köpa en fem, sex stycken. Vet inte riktigt var jag ska leta nu...

Tuesday, June 24, 2008

Ekologisk festival!

Jag har blivit ombedd att tipsa om en ekologisk festival som äger rum i Skåne den 1 - 3 augusti (i Veberöd utanför Lund) och det gör jag såklart gärna. Du kan läsa mer om den på Mossagårdens hemsida

Förutom alla artister (såsom Louise Hoffsten, Daniel Lemma, Tomas DiLeva, Peter Wahlbeck) kommer även hantverkare och utställare finnas på plats på Mossagårdens festivalområde. Kända kockar har också bjudits in för att laga till välsmakande och nyttiga läckerheter. Den gemensamma nämnaren för alla som medverkar på festivalen är de ekologiska värderingarna.

Visst låter det trevligt? Jag är antagligen i Skåne den helgen, så jag tittar nog förbi ett tag!

Monday, June 23, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 18 – Gynna en lokal hantverkare!

Mina tips här handlar ofta om att göra saker själv för att spara resurser och pengar. Men man kan ju faktiskt inte göra allting själv. Ett riktigt bra alternativ är att ta hjälp av en hantverkare (i vid bemärkelse) i ditt närområde. Du gynnar den lokala ekonomin, det blir kortare resvägar och du skapar en kontakt som kan bli användbar också vid andra tillfällen.

Ofta är det ju också bättre att t.ex. laga eller bygga om något i stället för att riva ut eller kasta bort. Kan man då hitta en lokal snickare, målare, murare, bilmekaniker eller vad man nu behöver så är det guld värt. I synnerhet om h*n är mer intresserad av att laga och fixa än att bara byta ut.

Kanske finns det också någon i din närhet som kan klippa hår, laga kläder, sy, fixa mat till den stora festen eller något annat. Det finns gott om små- och egenföretagare att gynna och de är alldeles nödvändiga som en motvikt till storföretag och massproduktion. I en framtid med allt dyrare transporter blir de ännu viktigare!

Oavsett om man bor i stan eller på landsbygden så är det ju viktigt att det finns en fungerande lokal ekonomi, där man kan få vardagslivet att fungera utan långa bilresor. Ska vi hålla liv i landsbygden i en peak oil-framtid så måste det finnas lokala resurser för allt möjligt, inte bara stora industrijordbruk.

Den sociala aspekten är inte minst viktig. Jag har skrivit om det förut, men tjatar lite. Man behöver inte bli jättekompis med alla grannar. Men man behöver lära känna dem och försöka hjälpa varandra med vardagssaker. Det kan vara jätteenkla saker som att ta hand om varandras barn när det behövs, eller dela med sig av överflöd från trädgården. Att anlita en granne, eller grannens kompis, när man behöver hjälp med något är en viktig del i att hålla sociala relationer vid liv. Det gynnar alla i det långa loppet.

Tipstack till Hippihäxan! Tipsa gärna du också om något på temat Grönare liv! Mejla på elins(dot)tradgard(at)gmail(dot)com!

Sunday, June 22, 2008

Utmaning

Jag har blivit utmanad av Malin på Ekoblogg!

1. Vad gjorde du för tio år sedan? Jag var mammaledig med min son och hade ganska nyss kommit hem från sjukhuset. Han föddes 2½ månad för tidigt (!) och det mesta av min tid och energi gick åt till praktiska saker och funderingar kring hur det skulle gå för honom (han fyllde f.ö. tio i våras och mår hur bra som helst, inga men av sin förtidiga födsel!).

2. Vilka fem saker finns på att göra listan idag? (läs söndag): Har redan fixat det viktigaste, att åka till stan och handla en del pryttlar till trädgården: fler pallkragar, en ny skottkärra och en rejäl kompostbehållare. Återstår att montera kompostbehållaren, fixa med platsen där pallkragarna ska stå, fylla på med jord och gödsel och så. Men det ösregnar, så det blir nog inget... Matlagning och kanske en smarrig kvällsfika står också på listan idag (vad sägs om kladdkaka med vispad grädde och färska jordgubbar?).

3. Godis jag gillar: Choklad, choklad, och choklad! Gärna mörk och gärna smarriga praliner. Vadsomhelst utom sötsliskig mjölkchoklad.

4. Vad skulle jag göra om jag blev miljardär? Oj, det var svårt! Donera en rejäl summa till forskning antagligen. Dels till mitt eget ämne (arkeologi), dels till forskning kring ekologisk odling, att använda gamla tekniker (utan fossila bränslen) och konsten att bygga fungerande samhällen efter Peak Oil. Dela med mig till släkt o vänner som kunde behöva det. Jag skulle nog sluta jobba och ägna min tid åt att forska och skriva och att bygga ut vårt ställe till en liten självförsörjande enhet med spännande tekniker och eko-material. Antagligen skulle jag försöka resa en del också. Ta sig runt världen med tåg vore kul!

5. Städer/orter som jag bott i? Massor. Som barn bl.a. på landet i Västergötland, utanför Östersund och i Skåne. I vuxen ålder har jag bott bl.a. i Lund, Malmö, Göteborg, Halmstad, Kungsbacka och nu på landet mellan Borås och Göteborg. Nu ska jag nog inte flytta mer...

Jag utmanar Ottopippi (och vem mer som känner sig sugen!)

Friday, June 20, 2008

Glad midsommar!

Här är det en stillsam midsommarafton. Vi hade tänkt gå på ett firande som blev inställt, så det blir hemmafirande i all enkelhet. God mat ska man ju ha i alla fall. Idag är det en såndär regnig dag då man ändå inte kan göra mycket mera än stanna inomhus och laga mat. Mellan skurarna kan man rusa ut och plocka in lite ätbart från trädgården och kanske göra en fin blombukett till bordet.

Så här ser vår midsommarmeny ut (*från trädgården):

Löksill (heminlagd)
Kokt färskpotatis* med dill*
Fransk potatissallad (av köpepotatis) med färsk lök*
Köttbullar på lammfärs med örtkryddor*
Blandad sallad*
Kryddigt rågsiktsbröd
Basilika*foccacia

Hemlagad vaniljglass
Rabarber*sorbet
Jordgubbar*
Smultron*

Thursday, June 19, 2008

I bloggosfären

Lite smått och gott som rör sig i bloggosfären just nu (bortsett från FRA-lagen, men den gör mig så arg att jag inte orkar skriva om det!)

Crunchy Chicken har en ny utmaning om gratis gödning. Kolla!

green with a gun har ett intressant inlägg om ekonomin och om att leva resurssnålt. Måste en minskad konsumtion leda till en ekonomisk kris?

Ekoblogg skriver om de besprutade jordgubbarna och lägger ut en länk till ekologiska jordgubbsodlare.

Och så vill jag tipsa om den fantastiska Little Homestead in the City , hur en familj på fyra vuxna producerar i stort sett allt det äter och därtill ett rejält överskott att sälja. På en tomt i stan! Visserligen i Kalifornien, men det är ändå imponerande. Tomten är bara på 1/5 acre, vilket är drygt 800 kvadratmeter! Vad skulle vi inte kunna göra med våra drygt 3000 dito... nåja vi jobbar på det :-)

Tuesday, June 17, 2008

Barn eller inte?

Crunchy Chicken tar upp en klassisk fråga bland miljömänniskor – är det försvarbart att föda barn eller inte? Och i så fall hur många?

Somliga väljer att avstå från barn för att inte bidra till överbefolkning och att det blir fler som tär på begränsade resurser. Andra menar att det viktigaste är hur vi uppfostrar våra barn och hur vi själva lever. Att leva så resurssnålt som möjligt och föra det vidare till nästa generation är bättre än att bara låta bli att föda barn. Samtidigt går det inte att komma ifrån att så gott som alla västerländska barn har betydligt större ekologiska fotavtryck än vad som är rimligt. Men västerlänningar föder få barn och vi har en stor äldre befolkning som måste tas om hand. Hur ska det gå till om det inte kommer nya generationer?

En annan aspekt på det hela är att jordens befolkning inte ökar lika snabbt längre. På sikt kan det t.o.m bli en minskning, inte bara på grund av dystra saker som svält, krig och sjukdomar, utan på grund av att fler kvinnor får utbildning och egna inkomster. Flickor som får gå i skolan gifter sig senare och föder färre barn; utbildade kvinnor nöjer sig ofta med ett eller två. Med ekonomisk trygghet behöver man inte ha många barn att förlita sig på när man blir gammal.

Det är en komplicerad fråga! Själv har jag satt tre barn till världen, så jag ska kanske inte uttala mig så högt... Vad tycker du?

Läs också mer hos Sharon!

Sunday, June 15, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 17 – Stäng av teven!

Kanske inte rätt uppmaning såhär i EM-tider, men ändå. Notera att jag inte skriver "släng ut teven", bara "stäng av den". Jag tror inte att teve är alltigenom ont eller skadligt. Det finns riktigt bra program, sådana som berör, informerar, roar, o.s.v. Men det finns rejäla avigsidor med tevetittande också.

* Energiåtgång, som med alla elektriska apparater

* Risken är stor att man sätter sig och glor på teve istället för att göra något mer meningsfullt (och kanske roligare i längden). I och för sig kan man göra en del hel samtidigt som man sitter där, jag brukar sticka eller spinna. Men samtidigt undrar jag lite över alla som säger att de "inte har tid" till allt möjligt – laga mat, baka, umgås, ta en promenad, odla o.s.v. Hur mycket tid tillbringar de framför teven?

* Teve uppmanar till onödig konsumtion. För det första apparaten som sådan, det ska ständigt vara nyare och bättre. Hur många fullt fungerande teveapparater har hamnat på tippen (f'låt, återvinningsstationen) för att man "var tvungen" att köpa en sprillans ny platt-teve? För det andra reklamen – kommentarer överflödiga. För det tredje, och kanske det mest försåtliga, alla program som direkt eller indirekt uppmanar till att skaffa nytt, göra om, köpa saker. Inredningsprogrammen är väl värst. och alla varianter på "make over". Till och med trädgårdsprogrammen handlar mest om att köpa en massa nya växter!

(det ska väl medges att en del av den här kritiken kan riktas mot datorer också...)

Periodvis har vi haft en tevefri dag per vecka (det är lättast någon dag när det ändå inte är nåt kul att titta på ;-)). Då har vi istället försökt göra något tillsammans – spela spel t.ex. Låter lite präktigt, kanske, men det är riktigt trevligt. Inte minst när barnen börjar bli så stora att man kan spela sådant som är kul också för vuxna. Just nu är Carcassonne en favorit!

Vi har några enkla teve-regler, för att minska dumtittandet lite:

* Ingen kabel-teve, ingen parabol. Kommer aldrig att skaffa!!
* Inget tittande bara för att man har tråkigt, eller ska "se om det är nåt kul". Teven sätts på när man ska se något bestämt, sen ska den stängas av igen.
* Normalt ingen teve före kl. 18.00 med vissa undantag (ett visst mått av morgonprogram på helgerna är OK)
* Inga teve-spel, typ Nintendo (japp, vi är världens hemskaste föräldrar!!). Måttligt datorspelande är OK, mer behövs banne mig inte!

Friday, June 13, 2008

Spela golf eller odla mat?

Idag läser jag i tidningen (GP, ingen länk, tyvärr) att matbristen i det redan utsatta Sydostasien förvärras av att stora arealer mark som tidigare användes till risodling i stället blir till golfbanor och turistanläggningar. Att odla ris lönar sig dåligt, eftersom mellanhänder tar det mesta av förtjänsten och många odlare slutar. Det är betydligt lönsammare att jobba i turistindustrin. Skrämmande, och samtidigt fullt begripligt Varför slita på risfälten när man jobba med något som är både lönsammare och trevligare? Och ändå helt obegripligt att en sådan utveckling får lov att fortgå!

Här hemma har också tusentals hektar åkermark blivit golfbanor. Det är kanske inget stort problem idag, med vad händer när transporten och importmaten blir mycket dyrare och vi måste producera mycket mer av vår egen mat? Är det överhuvudtaget möjligt att återuppta golfbanemarken till att odla mat? Det perfekta gräset på golfbanorna kräver stora mängder konstgödning och besprutning för att hålla sig perfekt (även om golfklubbarna också har hakat på eko-trenden och sprutar mindre). Hur många år tar det att ställa om en golfbana till ekologisk odling? Jag har ingen aning!

Somliga menar att det ändå är bättre att bygga golfbanor än att plantera granskog på den oanvända åkermarken. Granskog förändrar jordmånen och markkemin kraftigt och det tar lång tid att ställa om till jordbruk igen.

Eller ska vi bara låta markerna slya igen? Slyet kan åtminstone skördas och bli till biobränslen. Men det blir inget trivsamt landskap av det hela. Fler betesdjur? Det är dålig lönsamhet på djur som mest går på naturbeten – man behöver ge kraftfoder för att få en tillväxt på djuren som gör dem lönsamma.

Eller behöver vi helt enkelt en helt annan jordbrukspolitik som gynnar naturbeten, ekologisk odling (som behöver större arealer än det traditionella), biobränsleproduktion, som möjliggör för småbrukare att få en lönsamhet på sina gårdar, som värnar det gamla kulturlandskapet och dess värden (som inte bara är skönhetsvärden!)? Många frågor...

Monday, June 09, 2008

Smått och gott i trädgården

Bönor blir man glad av. De är så livskraftiga och knubbiga när de skjuter upp ur jorden. Det här är borlottibönor som jag sådde för någon vecka sedan. Trots torka kommer de upp fint (okej, jag har vattnat dem lite...)



Kålrötterna växer fint, trots torkan. De stortrivs med marktäckning. Kålrötter sägs vara lite knepiga att odla, men här blir de jättefina! Samodling med lök fungerar bra, verkar det som.
Den här rödlöken blev kvarglömd i landet i fjol. Nu har den knoppar och börjar antagligen blomma snart. Kanske får vi egna lökfrön så småningom. Jag har aldrig sått lök från frö, vi brukar köpa sättlök. Men det vore kul att prova.





Sunday, June 08, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 16 – Spar på vattnet!

Veckans ämne är högaktuellt i torkan. Det är hett, det är snustorrt och med egen brunn blir man väldigt försiktig med vatten för att inte plötsligt stå med tom brunn mitt i sommaren. Men även den som har kommunalt vatten kan ha anledning att spara på det. Vi är ju så bortskämda med att bara vrida på en kran, så kommer det rent, friskt vatten. Ibland helt gratis, ibland får man betala lite för det, dock ganska symboliskt jämfört med många andra platser på jorden.

Vi kan t.o.m. dricka vatten från de flesta vattendrag i naturen, bara man undviker de stora jordbruksområdena och bara tar rinnande vatten. Så varför skulle vi inte slösa med det?

Därför att även vattenhanteringen kostar energi. Att pumpa upp, transportera och rena vatten kräver energi och stora anläggningar som kostar energi i drift och uppförande. Alltså finns det goda skäl att spara på vatten även om det till synes aldrig tar slut.

Sen vet vi inte hur vattentillgången blir i framtiden. Det blir varmare överallt, delar av jorden väntas få torka och ökenklimat medan åtminstone delar av Skandinavien väntas få blötare väder. Men vattnet kommer antagligen ganska ojämnt, med väldigt blöta vintrar och kanske långa torrperioder på sommaren. Med ett varmare klimat kommer sannolikt också nya bakterier och andra smittor i vattnet, så vattenreningen blir besvärligare.

Såhär gör vi just nu för att spara på vattnet:

* vattentunnor under stuprören för att ta vara på regnskurar
* minimalt med bevattning i trädgården, täckodling för att minska avdunstningen och punktbevattning med kanna av särskilt känsliga växter
* diskar i diskho och sköljer i balja, sköljvattnet går sedan ut i trädgården som bevattning
* en skål e.d. under vattenkranen för att ta vara på spillvatten när man öppnar kranen
* en del kokvatten (ägg, pasta) tas tillvara för trädgårdsbevattning
* inga duschar för att "bara" svalka av sig – snabba duschar för hygien, stängd vattenkran medan man tvålar/schamponerar sig. Är det riktigt torrt kan även duschvatten samlas upp i balja och åka ut till bevattning
* vi går till badsjön nästan dagligen för avsvalkning, lite svett o smuts försvinner ju också
* snålspola toan, kissa i skogen om möjligt

Vi tvättar kläder som vanligt, men försöker att inte tvätta om det inte är nödvändigt. Vatten till att tvätta händerna får man ju däremot inte spara på! Många bakterier trivs i värmen...

Att ta vara på gråvatten och vattna med, som vi gör är, inte helt okomplicerat (det kan diskuteras hur legalt det är också). Gråvatten är alltså tvätt-, disk- och sköljvatten, alltså sånt som går ut i avloppet utom från toaletten. Oftast är det ju ganska rent, egentligen, men det finns en liten risk att smittämnen följer med. Eftersom det kan vara ganska näringsrikt (iaf diskvatten) så ger det också bra tillväxtmöjligheter för bakterier. Man får inte spara på det, det ska direkt ut i trädgården. Man ska inte heller hälla det på sådant som ska ätas direkt (sallad och sånt). Däremot går det bra att hälla runt perenner (bärbuskar, t.ex.) eller ovanpå täckmaterialet om man täckodlar. Man får använda en portion sunt förnuft där. Samtidigt känns det ju idiotiskt att bara hälla bort nästan rent vatten som man lagt energi på att pumpa upp!

Vintertid har vi oftast mer vatten än vi behöver, ibland står brunnsvattnet nästan ända uppe vid markytan. Då tillåter vi oss att slösa lite mer. Ett och annat varmbad en kall vinterdag är ju inte helt fel .-)

Saturday, June 07, 2008

Bärhäck


De här små nyplanterade bärbuskarna är en del av vår blivande bärhäck. Vårt hus ligger ganska öppet mot vägen där "alla" passerar. Och även om det är trevligt att folk kommer förbi och hejar, så vill man ändå vara lite ifred ibland. Så vi håller på att skärma av en sittplats närmast huset, där man också kan få lite skugga när det är som varmast. Eftersom vi vill att så mycket som möjligt i trädgården ska vara ätbart så planterar vi såklart en häck med olika slags bär.

Nu har vi satt två bärhäggmispel, en röd vinbärsbuske och en svartvinbärsdito. Så småningom blir det nog mera vinbär och kanske amerikanska blåbär. Men det är så torrt så vi väntar med resten tills i höst. Idag ska det kanske, kanske komma en och annan åskskur. Även om jag inte gillar åska nåt vidare så vore det underbart med en rejäl regnskur!

Friday, June 06, 2008

Vad ska jag fira, egentligen?


Okej, det är nationaldag. Gustav Vasa tågade in i Stockholm detta datum år 1523 och Kalmarunionens upplösning var ett faktum. Samma datum år 1809 antogs en ny regeringsform, en grundlagsreform som kraftigt minskade kungens makt. Det kan ju möjligen vara något att fira. Men samtidigt känns det som en väldigt påklistrad helgdag som inte känns ett dugg relevant, i alla fall inte för mig.

Jag bor visserligen sedan några år tillbaka i Västergötland som har varit svenskt så länge begreppet "svenskt" har funnits. Men mina rötter och känslomässiga kopplingar finns i flera landskap, huvudsakligen Skåne (där jag är född), Halland, Jämtland och Gotland. Alla dessa landskap har införlivats sent i det svenska riket, och därtill med ett rejält mått av våld. Så vad jag ska jag fira?? Inte känns det svenska riket som något känslomässigt betydelsefullt för mig.

Sverige, som det ser ut idag, är ett sent hopkommet rike som har pusslats ihop av flera olika bitar. Vissa bitar har hört hit men försvunnit under årens lopp (Finland, Östersjökusten). Andra har erövrats i krig från Danmark och Norge. Ytterligare några har erövrats gradvis, med en hel del våld mot urbefolkningen (stora delar av Norrland). Så vad är Sverige egentligen?

Vacker natur? Finns lite varstans på jorden. Allemansrätt? Det har Norge och Finland också. Demokrati? Finns tack och lov också lite varstans. Välfärd? Sverige ligger knappast högst på "välfärdslistan" längre.

Naturligtvis är jag glad och tacksam över att bo i ett land med demokrati, hyfsat ren natur och allt det där. Men en nationaldag... jag vet inte. Är det inte ett sätt att spela nationalistiska, främlingsfientliga grupper i händerna? Vilken betydelse lägger vi i att vara svensk? Och jag undrar fortfarande vad tusan jag ska fira egentligen??

Tuesday, June 03, 2008

Vårsådden är klar!

Nu är all den tidiga sådden äntligen klar. I helgen kom de sista fröna i jorden – frilandsgurka och fyra sorters bönor. I år ska vi (förutom bondbönor förstås) odla vaxbönor, gröna buskbönor, rosenbönor och borlottibönor. De senare har jag aldrig provat, det blir ett experiment. Antagligen bor vi lite för vått och kallt, så de kanske inte hinner mogna helt om det inte blir en torr och varm höst. Men de ska vara goda att äta i alla stadier, så det är väl värt ett försök.

Några förkultiverade plantor av knölfänkål ska i jorden och några kålplantor som står i drivbänk. Sen är det klart. Det betyder i och för sig inte att det är slutsått för i år. När vi börjar skörda av de tidiga sorterna och det blir plats i landen, så är det meningen att där ska växa nya saker. Ganska mycket går att så både två och tre gånger – rädisor, tidiga morötter, majrovor och rödbetor t.ex. Det kan bli väldigt aktuellt i år, eftersom mycket av den tidiga sådden har tagit sig dåligt i torkan.

Bladgrönsaker gror och växer dåligt om man sår dem mitt i sommaren. Men dem kan man så igen på sensommaren och få en skörd till hösten. Man kan också så kål på sommaren och låta den övervintra. Åtminstone grönkål klarar vintern bra, bara man skyddar den från rådjur och harar. Kål som sås sent har också viss chans att komma ifrån de värsta angreppen av kållarver.

Jag har nånsorts ambition att vi på sikt ska ha något ätbart i trädgården året runt. Det kräver förstås en del experimenterande och ett och annat misslyckande. Men med hjälp av växthus och drivbänkar, fiberduk och nät mot rådjuren så ska det väl kunna gå?

Monday, June 02, 2008

Varmt!!

Det är VARMT!! 26–27 grader och det är lite för varmt för att jag ska trivas. OK, om jag får sitta i skuggan med en god bok och något svalkande att dricka. Gärna vid en sjö. Då har jag inget att invända. Men jobba i trädgården, laga mat, baka, göra något överhuvudtaget... jobbigt!

Allting blir lite slappare. För varmt för att vara i köket – färdigmat och en massa importerat från grönsaksdisken till en sallad. Gräva grunden till växthuset – pust, glöm det. Rensa ogräs – ja möjligen en stund på morgonen.

Samtidigt får man väl räkna med att det blir fler sådana här värmeböljor framöver. Lika bra att vänja sig. Men det blir också svårare att vänja sig i takt med att fler och fler hus förses med AC. Det är jätteskönt inomhus, om den är vettigt inställd. Men när man väl kommer ut så känns det ju ännu varmare. Och ju mer vi luftkonditionerar våra hus desto mer glömmer vi bort gamla knep för att hålla det svalt inomhus.

Med tanke på hur mycket energi det går att till att hålla en jämn inomhustemperatur året om så kanske vi i stället borde lära oss att hantera ganska skiftande temperaturer. För några månader sedan var det 14–15 grader på morgonen hemma hos oss – i morse var det 25! Kyla är ganska lätt att hantera, en varm brasa och en ulltröja räcker långt. Men det finns enkla knep att få det uthärdligt i värmen också:

* Vädra, förstås. Skaffa myggfönster och vädra igenom ordentligt nattetid. Ha norrfönster öppna på dagen men stäng söderfönster. Gör tvärdrag om det går.
* Skugga söderfönster med gardiner eller persienner på dagen
* Plantera lövträd mot söder som ger skugga sommartid men släpper igenom ljuset på vintern
* Laga mat utomhus. Grilla, grädda pinnbröd eller ät kall mat
* Diska utomhus. Vattenslang som får ligga i solen ger gratis varmvatten.
* Varva ned. Ta siesta om det går, jobba mer intensivt morgon och kväll
* Skapa skuggiga platser utomhus, inte minst för småbarn som lätt blir för varma. Träd och buskar ger den bästa skuggan, sval och lite fuktig. Men ett snyggt parasoll är inte heller fel.
* Minska behovet av solskyddskrämer (som innehåller mängder med tvivelaktiga ämnen) genom att stanna i skuggan mitt på dagen och ha täckande, men tunna och svala kläder
* Kyl av fötter och handleder i kallt vatten i stället för att duscha flera gånger om dagen
* Nu är det rätt tillfälle att testa alla goda saft- och drinkrecept (fast inte för mycket alkohol i värmen). Pröva fläderblomssaft med lite citron och några droppar gin till de vuxna. Och is, förstås, eftersom man antagligen ändå har frysen igång.
* Gör solhatten till ett fashion statement :-)

Läs mer här om skadliga ämnen i solskydd. Flera bra länkar!