Wednesday, January 31, 2007

Bloggstiltje!

Det har varit tyst här några dagar. Barnen har varit sjuka i snart ett par veckor sammanlagt och allt är lite trött och dystert. Alla beställda fröer har i alla fall kommit och det kliar i fingrarna att börja fröså saker och ting, men det är ju alldeles för tidigt. Och ute öser regnet ned och snön är snart ett minne blott. Det mesta är så grått det bara kan vara i januari...

Friday, January 26, 2007

Tvång eller glädje

Man kan leva altrnativt/miljövänligt/(valfri beteckning) för att man känner sig tvungen inför en hotande miljökatastrof, Peak Oil eller något liknande. Men då blir det mest av ett tvång, inte av glädje över att leva på ett sätt som är till nytta för jorden och medmänniskorna. Om man inte hade ett hot hängande över sig, skulle man antagligen leva mycket mer resursslösande sätt, till nytta för ingen eller inget utöver möjligen diverse multinationella storföretag.

Men kan kan också leva alternativt för att det är så roligt att odla sin egen mat, hitta energisnåla lösningar på ditten och datten och för att det finns en speciell tillfredsställelse i att veta att man gör något som i alla fall inte ställer till med mera skada, eller i bästa fall är till nytta!

De här tankarna hittade jag här http://www.entire-of-itself.blogspot.com/ Läs mer!

Thursday, January 25, 2007

Fortfarande vinter



Var hemma med hostande barn idag och kunde liksom inte låta bli att gå ut och fota det helt fantastiska vintervädret. Röda huset med trasigt fönster är vårt garage/förråd/skräpuppsamlingplats, utsikten är bort mot grannens lada.

Sunday, January 21, 2007

En helt vanlig söndag

Sovmorgon, vaknade sent och upptäckte att stormen hade lagt sig och det hade också ett vackert snötäcke gjort. Brottades med den krånglande pelletsbrännaren som stannat under natten = kallt hus och inget varmvatten. Försökte duscha i kallvatten.
Lååång frukost med tidningsläsning. Skjutsade barnen till kompisar, såhär års är det taxiservice, till våren får de baske mig cykla själva!
Tittade på snön. Gick ut och fotograferade snön.
Surfade och bloggade.
Åt fusklunch med mackor, inga barn hemma som behövde ha riktig mat. Tittade lite mera på snön.
Stickade klart lovikkavantar till ett av barnen.
Skottade snö (anar ett tema här…)
Bar in ved
Tittade på delar av Pirates of the Caribbean med ett barn o hans kompis (okej, tittade på Johnny Depp)
Värmde rester till middagen. Drack ett glas vin med sambon och pratade strunt.
Diskade. Gladde mig åt att snöplogen kom förbi.
Resten av kvällen kommer att ägnas åt soffmys och småprat med lite mera vin och förmodligen tidigt i säng
En helt vanlig ledig söndag då egentligen inget särskilt hände, men ändå en väldigt trevlig dag. Om jag bara slapp åka till jobbet i morgon skulle tillvaron vara nästan perfekt.
(ja, jag gnäller om mitt jobb, men gör inget åt det, jag vet…)

Mera snö


Nu verkar vintern vara här, i alla fall för de närmsta dagarna. Vi klarade nattens storm utan strömavbrott - wow!! Och snön ligger vit och vacker och det snöar stora lappvantar. Nu ska det vara kallt några dagar, så kanske, kanske kan det bli riktigt fint! Enda haken är att jag ska sitta instängd på ett kontor hela veckan...jag vill vara ute i vackert vinterväder och hugga upp veden som förra stormen bjöd på, det känns på något sätt mera meningsfullt än att sitta och skriva rapporter som ändå bara de närmast sörjande kommer att läsa...






Wednesday, January 17, 2007

Funderingar efter stormen

Jaha, vad bloggar man egentligen om en katastrofalt trist januaridag när det bara regnar och regnar och regnar... Vi har ju haft storm igen, denna gång klarade vi oss mer lindrigt undan, vi var bara strömlösa i två dagar (att jämföra med en vecka efter Gudrun). Bara något litet av våra träd föll, men grannens pampiga rönn har lagt sig tvärs över grönsakslandet - som tur är hade jag hunnit skörda de rotfrukter som stod kvar just där. Några björkar som står på sniskan efter Gudrun envisas med att stå kvar, vi hade faktiskt hoppats att de skulle falla. Nu får vi nog ta ned dem själva.

Strömlösheten klarade vi ganska smärtfritt denna gång. Vi hade värme, varmvatten, ljus och varm mat utan el! Alltihop med hjälp av ganska enkla lösningar och en liten bensindriven generator. Den fixar några lampor och klarar att hålla frysarna i gång ett par timmar åt gången, så inget börjar tina (kylskåpsmaten går ut i skafferiet, eller bilen). Dessemellan kan den driva vattenpumpen så man kan duscha, diska, spola toaletterna o tappa upp dricksvatten. Vi har en urgammal panna, som uppenbarligen kan eldas med lite vadsomhelst, den har haft en oljebrännare tidigare, nu har den en pelletsbrännare. Men vi kopplade bort brännaren och eldade med ved direkt i pannan, det går alldeles utmärkt (vi har fortfarande inte kopplat in pelletsbrännaren igen, veden är gratis...). Maten fixade vi på ett tvålågigt spritkök, egentligen avsett för båten, men det går uppenbarligen bra på land också. En vedspis står dock väääldigt högt på önskelistan.

Om man kunde driva generatorn på något mer miljövänligt än bensin så kunde man klara sig ganska långt utan elbolagens inblandning. Det är ändå fascinerande att man kan klara sig såpass bra utan ström. Funderingarna går kring solpanel, vindkraftverk... tänk om man kunde klara sig helt utan Det Stora Elbolaget! Skönt också med ett gammalt hus som inte har elberoendet inbyggt i sig. Tycker synd om alla som sitter i moderna villor och är helt hjälplösa när strömmen går!! Samtidigt undrar man ju lite över alla som inte ens FÖRSÖKER – det var några ljushuvuden som intervjuades på tv och på reporterns fråga om de förberett sig på något sätt inför ovädret svarade "nääää". Ibland undrar man...

Friday, January 12, 2007

Nån slags vinter


















eller i alla fall lite snö blev det ju. Fast det slaskar bort illa kvickt tyvärr. Trädgården är blöt som ett sumphål och det är en stor sjö i gräsmattan. Vi har planer på dränering och utfyllnad, men det är ett stort jobb... Kanske vi bara fyller ut lite vartefter och ser hur det går.

Monday, January 08, 2007

Fröer

I år är jag ute tidigare än nånsin med att beställa fröer, det är väl det här konstiga vädret som spökar... Jag har en hel del fröer kvar från ifjol, mest såna där jag inte sått hela påsen, men också några som jag samlat in: bondbönor, rosenbönor, sockerärter och vaxbönor. Och så gråärter, som inte finns att köpa. Men lite nytt behövs ju.

Från Impecta (www.impecta.se) har jag beställt:
Isört (har jag aldrig provat, men det låter kul)
Plocksallat 'Ruby Bright Green & Red'
Pumpa 'Baby Bear' (små fina orange halloweenpumpor)
Pumpa 'Gleisdorfer Ölkurbis' (bara namnet... och så ska fröna vara bra att rosta)
Pumpa 'Vegetable Spaghetti' (spaghettipumpa har jag länge velat testa)
Vintersquash 'Long Island Cheese' och 'Blue Hubbard' (bara för att de är snygga)
Sommarsquash 'Yellow Crookneck' och 'Black Zucchini' (en krokig och en svart squash, går ju inte att låta bli...)
Palsternacka 'White Gem' (pålitlig klassiker)
Bondböna 'Aquadulce' (aldrig provat)
Märgspritärt 'Little Marvel' (lågväxande, mycket god och produktiv)
Morot 'St. Valéry' och 'Nantes 2' (en tidig och en sen - morötter gick dåligt i fjol, så jag provar nya sorter)

Från Runåbergs har jag beställt:
Fänkål 'Zefa fino’ (aldrig odlat fänkål, men det är ju väldigt gott vittvinsbrässerat till fisk)
Rosenböna ’Pickwick’, lågväxande
Brytböna ’Provider’ (beskrivningen lät bra...)
Vaxböna ’Rocquencourt’ (mycket god och ger ganska rikligt trots att det är en buskböna)
Tomater. ’Stupice’ och ’Outdoor Girl’ (brukar köra Dansk export, men nu är det dags för något nytt)

Nu återstår bara otålig väntan på den riktiga våren...

Friday, January 05, 2007

Alternativ, alternativare, alternativast!

Det finns nånsorts trist trend bland alternativ-folket att man till varje pris måste manifestera sin alternativ-het genom att göra och tycka vissa saker. Annars är man liksom inte alternativ på riktigt! Man ”ska” bo på landet i ett renoveringsobjekt (som man naturligtvis renoverar själv på ett ekologiskt och historiskt korrekt sätt), odla, ha egna djur (lantraser, givetvis), slakta dem (kan du inte nacka en höna är du en mespropp), klara sig utan bil (det är väl inget problem att cykla några mil för att handla – enbart KRAV såklart), elda med ved, kompostera, sy och sticka sina egna kläder (enbart i naturmaterial förstås), bygga sitt eget växthus av återvunnet material, stänga av elen (utöver när man behöver datorn, förstås), inte sminka eller raka sig, enbart använda egenhändigt gjord tvål (av talg från de egna fåren). Och så vidare. Har man barn så ”ska” man föda hemma, långtidsamma, bära i bärsjal, använda tygblöjor och sova tillsammans hela familjen i en stor mysig jättesäng. Antagligen ska man också undvika dagis (om det inte har alternativ pedagogik eller egen kompost på dagisgården).

Dumt. Urdumt. För hur i all världen ska den som söker efter likasinnade känna sig välkommen om man möts av en massa närmast sekteristiska krav på hur man ska vara för att få vara med? Inte så att de här kraven egentligen är tydligt uttalade någonstans. Men de finns som en underström i diskussionsforum och mejl-listor och avskräcker helt klart folk.

Frågan är varför man väljer en alternativ livsstil. Är det fråga om en egotripp, något som ska få mig att må bättre genom att döva mitt dåliga västerländska samvete? Ett uppror mot föräldragenerationen? Eller är det en genuin vilja att åstadkomma en värld som är en liten anings bättre, eller åtminstone inte bidra till att göra saker och ting ännu värre?

Det är såklart en blandning av alltsammans, det hänger ihop på flera sätt. Var och en må själv reflektera över vad som väger tyngst. Om det är viljan att åstadkomma en förändring utöver det egna välmåendet – då gäller det verkligen att inte fastna i ett ”göra-rätt”-tänkande.

För (o)tydlighetens skull: med ”alternativ” menar jag lite vad jag för tillfället känner för, men i huvudsak att man på något sätt ställer sig utanför, eller i opposition till, det rådande mainstream-samhället i syfte att åstadkomma något bättre, eller i alla fall mindre dåligt. Ett lagom luddigt begrepp att fylla med valfritt innehåll, således…

En brasklapp: det finns naturligtvis en himla massa genomtrevliga och icke-sekteristiska alternativmänniskor som gör en massa nytta. Min djupaste vördnad för dem!

Wednesday, January 03, 2007

Surt

Idag är det inget kul :-(( Min bil (också känd som skrothögen) är på verkstad och kommer att kosta en massa pengar. Pannan krånglar och vi har inget varmvatten. Antagligen måste nån komma hit och fixa den för en väldig massa pengar. Huset är ostädat och rörigt efter julen och jag har ingen lust att ta tag i det (det är lättare att sitta vid datorn). Bläää...

Monday, January 01, 2007

Orkanvarning

Ibland finns det inte så mycket att blogga om. Mer än att krokusen snart blommar, att piplök och rabarber skjuter skott och att tiden är ur led i största allmänhet. Här är det rejäl blåst och regn, men ingen orkan i sikte. Med Gudrun i färskt minne är vi mycket tacksamma för det. Dock har vi laddat upp med ved, dricksvatten och bensin till generatorn...

Hoppas ni på Västkusten och i Skåne klarar er helskinnade!